Moda

İç Mimar Dr. Aysel Ulus: Meşenin kıymetini bilelim

Dr. Aysel Ulus, "Dünyada meşe açısından, meşe çeşitliliği açısından bizden daha zengin bir ülke yok. En az on altı farklı meşe türümüz var. Bu açıdan yani elimizdekinin kıymetini bilmemiz gerekiyor" dedi.

İç Mimar Dr. Aysel Ulus: Meşenin kıymetini bilelim

Dr. Olcay Aydemir’in sunumuyla Mimarlık ve Yaşam Söyleşileri Zeytinburnu Kültür Sanat’ta devam ediyor. 6 Aralık akşamı mimari eserlerde peyzajın önemi ve niteliği üzerine yapılan programda Dr. Aysel Ulus, “Karakteri doğal unsurların yahut da insan eylemlerinin ya da etkileşimlerinin sonucu ortaya çıkan bir mekâna biz peyzaj diyoruz. Yani bir sel veya geçen sene 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem, oradaki peyzajı altüst etti. Peyzajı şekillendiren en önemli unsur, doğal bir unsur. Depremden sonra bir sel, bunlar ani peyzajın değişimine sebep olan faktörler. Bunun yanında tabi insanoğlu tarafından da peyzajda bazı değişimler yaratıyoruz. Ne yapıyoruz? Mesela zeytinliklerimiz var, zeytinliklerimizi imara açıyoruz ve inşaatlar çıkıyor. Yani daha önceki peyzajda canlı objeler olarak biz ağaçları görüyorken peyzajımız değişti ve yapıları görüyoruz. Yapılaşmış bir manzara karşımıza çıkıyor, manzara değişiyor. Ama bu değişim, doğadaki bu afetlerin yaptığı değişimden biraz daha uzun süreli bir değişim bu.” sözleri ile mimarideki değişimin olumsuzluklarına dikkat çekti

Meşe bizim doğal türümüz

Dr. Aysel Ulus, daha sonra meşe ağacının peyzaj mimarisi ve ülkemiz açısından önemine ise şu sözlerle değindi: “Meşe bizim doğal türümüz. Bizim doğal türümüz. Bakın endemik demiyorum, egzotik demiyorum. Tamamen doğal olan bir türümüz. Ve dünyada bizden, meşe açısından, meşe çeşitliliği açısından daha zengin bir ülke yok. En az on altı farklı meşe türümüz var. Bu açıdan yani elimizdekinin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Uzun ömürlü bir ağaç, çok dayanıklı ve yandığı zaman da verdiği ısı enerjisi çok yüksek. Bu açıdan da odun değeri çok yüksek. Mobilyacılık için de çok önemli.”

DR. AYSEL ULUS KİMDİR?

Dr. Öğretim Görevlisi Aysel Ulus ilk, orta ve lise öğretimini İskenderun/Hatay’da yaptı. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümünün ilk öğrencilerinden oldu. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisansını bitirdi. Tez konusu “Bazı İç Mekan Bitkilerinin Kullanım Tekniği Üzerine Çalışmalar” oldu. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde doktora eğitimini tamamladı. Tez konusu bu kez “İskenderun Kenti ve Yakın Çevresinin Peyzaj Ekolojisi Açısından İncelenmesi” idi. Halen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Ana Bilim Dalı’nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar