Yurt

14 Mayıs 2023 seçimlerine göre partilerin milletvekili sayıları

Seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre, yeni cumhurbaşkanının belirlenmesi ikinci tura kalırken milletvekili seçiminde milletvekillerinin partilere göre dağılımı şu şekilde gerçekleşti.

14 Mayıs 2023 seçimlerine göre partilerin milletvekili sayıları

28. Yasama Dönemi'nde Cumhur İttifakı'nın milletvekili sayısı 322, Millet İttifakı'nın milletvekili sayısı 213, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ise 65 oldu. Bu durumda "Cumhur ittifakı" parlamentoda çoğunluğu elde etti.

Milletvekili genel seçiminde;

  • AK Parti yüzde 35,58 oy oranı ile 267 milletvekili çıkardı.
  • CHP yüzde 25,33 oy oranı ile 169 milletvekili çıkardı.
  • MHP yüzde 10,07 oy oranı ile 50 milletvekili çıkardı.
  • İYİ Parti yüzde 9,69 oy oranı ile 44 milletvekili çıkardı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti)  yüzde 8,81 oy oranı ile 61 milletvekili çıkardı.

HDP, Anayasa Mahkemesinde kapatılması istemli dava sürecinin devam etmesi nedeniyle seçime Yeşil Sol Parti adı altında girdi.

Emek ve Özgürlük İttifakında yer alan Türkiye İşçi Partisi ise 4 milletvekili çıkarabildi.

Bu durumda AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisinden oluşan "Cumhur İttifakı"nın toplam oy oranı yüzde 49,46, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti'den oluşan "Millet İttifakı"nın oy oranı ise yüzde 35,02 olarak gerçekleşti.

Cumhur İttifakı'na destek veren ve seçime AK Parti listelerinden giren DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu milletvekili seçildi.

Cumhur İttifakı'nda yer alan ve seçimlere kendi logosuyla giren Yeniden Refah Partisi ise Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın da içinde yer aldığı 5 milletvekili çıkardı.

Yeşil Sol Parti ile Türkiye İşçi Partisinden oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı'nın oy oranı ise yüzde 10,54 olarak gerçekleşti.

Buna göre, AK Parti, girdiği yedinci genel seçimden de birinci parti olarak çıktı.

Yorumlar