Dünya

Maymun istilasındaki Lopburi'de esnaf perişan

Maymunları cirit attığı Tayland'ın Lopburi şehrinde ticari hayat durma noktasına geldi.

Maymun istilasındaki Lopburide esnaf perişan

Tayland'ın Lopburi kenti maymunları ile ünlü ama artan maymun sayısı nedeniyle de sıkıntılı günler yaşıyor.

 South China Morning Post gazetesinin aberine göre, Lopburi maymun istilası nedeniyle "hayalet kente dönme tehlikesiyle karşı karşıya...

Lopburi Ticaret Odası'nın başkanı Pongsatorn Chaichanapanich, son iki yıldır artan maymun istilası yüzünden kent merkezindeki birçok dükkan ve işletmenin kepenk kapattığını söyledi. 

 ndependent Türkçe'de yer alan habere göre, Pongastorn, şehrin tarihi mekanlarının da gezilmez hale geldiğini belirterek, devletin bir an evvel bu duruma çözüm bulması gerektiğini ifade etti.

Kentin ünlü AVM'lerinden Pingya Alışveriş Merkezi'nin sorumlularından Surachat Chanprasit, maymunların sürekli mağazalara girerek etrafa zarar verdiğini, işletmelerin camlarını ve çatılarını neredeyse her ay yeniletmek zorunda kaldığını belirtti. 

Surachat, AVM'nin iki yıl önce 100 milyon Tayland Bahtına (yaklaşık 86,5 milyon TL) satışa çıkarıldığını, alıcı bulunamayınca fiyatın 70 milyon Tayland Bahtına (yaklaşık 60,5 milyon TL) kadar indirildiğini söyledi. 

Yetkili, AVM satışa çıkarıldığı zaman Çinli bir yatırımcının şehre gelerek inceleme yaptığını fakat maymun istilası sorununu fark edince bununla ilgili çözüm bulunmadan yatırım yapmayacağını belirttiğini anlattı. 

Lopburi Valisi Ampol Angkhapakornkul, geçen ay şehre düzenlediği ziyarette sorununun çözümü için adım atacağını belirterek Ulusal Parklar, Yaban Hayatı ve Doğa Koruma Bakanlığı'ndan yetkililerle ortak plan hazırlayacaklarını duyurmuştu.

Yorumlar