Güncel

26 Mayıs Ay tutulmasına neden Süper Çiçek Kanlı Ay deniliyor?

2021 yılının tek tam ay tutulması 26 Mayıs'ta gerçekleşecek. Peki medya siteleri bu tutulmaya neden 'Süper Çiçek Kanlı Ay' tutulması diyorlar? İşte izahı.

26 Mayıs Ay tutulmasına neden Süper Çiçek Kanlı Ay deniliyor?

Gökbilimcilere göre  26 Mayıs Kanlı Ay tutulmasının Kuzey Amerika'nın batı kesimleri, Meksika, Orta Amerika ülkeleri, Peru'nun batısı, Şili ve Arjantin'in güneyi ile Avustralya'nın doğusu, Yeni Zelanda ve Pasifik Okyanusu'nun doğusundaki adalarda izlenebilecek.

26 Mayıs Tam Ay Tutulması; 

  • İlkbahar çiçeklerinin en bol olduğu zamanda ortaya çıktığı için Çiçek
  • Ay'ın Yörüngedeki Dünya'ya en yakın konumundan dolayı Süper
  • Dünya'nın Ay ile Güneş arasına tamamen girmesiyle oluşan renkten dolayı Kanlı  sıfatları ile nitelendiriliyor. 

Hem Süper Ay hem de Kanlı Ay olayının aynı anda Mayıs'ta gerçekleşmesi bu sıfatı doğuruyor.

Şimdi de 26 Mayıs Süper Çiçek Kanlı Ay Tutulmasındaki kavramların açılımına bakalım.

Kanlı Ay nedir?

Tam Ay tutulması esnasında Dünya'nın Güneş ile Ay arasında girmesinden dolayı, Ay tamamıyla Dünya'nın gölgesi altında kalır.  Bu konumda Güneş ışınlarının Ay'a ulaşması engellenir ve sadece Dünya'nın atmosferinden mavi bir filtreyle yansıyan ışıkla aydınlanır. Bu yüzden de kızıl bir görünüme kavuşur. İşte bu kızıl renkten dolayı Gökbilimciler Ay'ın bu durumuna "Kanlı Ay" adını veriyorlar. Esasında tüm Tam Ay Tutulmaları bir Kanlı Ay'dır.

Süper Ay nedir?

Ay'ın Dünya çevresindeki eliptik yörüngesinde Yerküre'ye en yakın olduğu "yerberi" konumundaki görünümüne "Süper Ay" denilir. Süper Ay, konumunda iken Ay, olağandan çok daha büyük görünür. 

Çiçek Ay nedir?

Çiçek Ay adlandırması popüler bir tanımlama ve insanların ilgisini çekmek için kullanılan yapay bir sıfat. Kuzey Yarım Küre'de çiçeklerin açtığı bahar mevsiminde oluşan dolunayları tanımlamak için kullanılıyor.

Yarınki tutulma, ayın tüm bu niteliklerini aynı anda görünür kılacak.

Yay burcundaki Ay tutulmasının burçlara etkileri: 26 Mayıs Yılın zorlu astrolojik olaylarından 26 Mayıs Çarşamba günü saat 14:13’de Yay burcunda gerçekleşecek Kanlı Ay Tutulmasını Karma Astrolog Elif Bozkurter yorumladı.

 Dünyanın farklı yerlerindeki insanlar yarın gökyüzünde "Süper Çiçek Ay"ı seyrederken, Amerika'nın batısından Pasifik'in doğusuna kadarki bölgede yaşayan insanlar Ay'ın bu konumda tutulduğunu ve "Kanlı Ay" görünümüne büründüğünü gözlemleyecekler.

26 Mayıs yay burcunda Ay tutulmasının astrolojik etkileriKarma Astrolog Havvunur İncekara, 26 Mayıs 2021 Çarşamba günü Türkiye saati ile 14:14’te yay burcunda gerçekleşecek Ay tutulmasını yorumladı.

 

Yorumlar