Teknoloji

Elektrikli araç şarj istasyonları kurma yarışı tam gaz!

Dünyanın her yerini elektrikli şarj istasyonları ile doldurmak için şirketler birbiriyle yarışıyor. Yarışın en büyük mücadelesi ise ABD’de veriliyor.

Elektrikli araç şarj istasyonları kurma yarışı tam gaz!

Yedi otomobil üreticisi arasında kurulan ortak bir girişim olan IONNA, yasal onay aldıklarını ve Kuzey Amerika’da faaliyete başladıklarını duyurdu. BMW, General Motors, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz ve Stellantis’in yer aldığı ortak girişim, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada genelinde yeni bir şarj ağı kurmayı hedefliyor.

ELEKTİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONLARI KURMAK İÇİN IONNA'YI KURDULAR

IONNA, üretecekleri şarj cihazlarının NACS (Tesla’nın Kuzey Amerika Şarj Standardı) veya CCS konektörüne sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın tüm elektrikli araçlarla çalışacağını söylüyor. Şirket, şarj cihazlarının tuvaletler, restoranlar ve marketler gibi olanakların da bulunduğu istasyonlarla geleceğinin altını çiziyor. Yani benzin istasyonlarından alıştığımız şekilde bir geniş hizmet sunumu olacak. Yeni şirket bu şekilde 30 bin yeni şarj istasyonunu hayata geçirecek.


Yeni ortak girişimin başında daha önce Electrify America, EV Connect ve General Electric’te çalışmış olan Seth Cutler bulunuyor. Culter yaptığı açıklamada şunları söyledi: “IONNA’ya liderlik etmekten ve elektrikli mobilitenin geleceğini şekillendirmede bu saygın otomobil üreticileriyle birlikte çalışmaktan onur duyuyorum. Kapsamlı, yüksek güçlü bir şarj ağı oluşturma konusundaki ortak kararlılığımız, tüm elektrikli araç şarj ekosisteminde bir devrim yaratma ve elektrikli araçların yaygın olarak benimsenmesine yardımcı olma konusundaki kararlılığımızı yansıtıyor.”

TESLA DA YARIŞIN İÇİNDE

BMW, General Motors, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz ve Stellantis IONNA şarj ağını kurmak için bir araya gelirken, Tesla şarj cihazlarını Choice Hotels otoparklarına ve ABD genelindeki 7.500 farklı noktaya sokmak için bir anlaşma imzaladı. Ayrıca Tesla Hilton Otellerinde 20.000’den fazla şarj cihazının kurulumunu gerçekleştireceğini de kısa süre önce duyurmuştu.

Yorumlar