Teknoloji

Bir kambur balina, insanlarla yaklaşık 20 dakika 'sohbet etti'

Bilim insanları, özel sistem aracılığı ile bir kambur balina ile 20 dakika boyunca sesli iletişim kurmayı başardı.

Bir kambur balina, insanlarla  yaklaşık 20 dakika sohbet etti

Araştırmacılar bir kambur balinayla benzeri görülmemiş ve olağanüstü bir karşılaşma yaşadı ve kambur balina iletişim sistemleri hakkında daha fazla bilgi edinme olanağı edindiler. Bu karşılaşma, bu yılın başlarında Whale-SETI olarak bilinen bir grup araştırmacının Twain adı verilen bir kambur balinayla 20 dakikalık bir “konuşma” yapmasıyla gerçekleşti.

Peer J dergisinde yayınlanan bir makalede bu “konuşma” oldukça detaylı bir şekilde anlatılıyor ve insanlar ile kambur balinalar arasında “kambur dili” kullanılarak yapılan ilk konuşma sergileniyor. Araştırmacılar, bu etkileyici başarıya ulaşmak için, Twain’in dikkatini çekmek amacıyla kaydedilmiş bir kambur iletişim çağrısını kullandılar. Daha sonra balina kendi selamlama sinyaliyle karşılık verdi ve teknenin etrafında dönmeye başladı.

U.C. Davis’ten baş yazar Dr. Brenda McCowan, konuşmanın bu canlıların zekasını vurgulama konusunda önemli olduğunu ve kambur iletişim sistemlerinin ne kadar karmaşık olduğunun altını çizdiğini söylüyor. Bu balinalar, balık yakalamak için baloncuklardan ağlar oluşturabilmek, hatta şarkılarıyla ve çağrılarıyla yoğun bir şekilde iletişim kurabilmek gibi etkileyici özelliklere sahip.

Ancak bu iletişim, kambur balinaların birbirleriyle nasıl konuştuklarını daha iyi anlamaktan çok daha fazla öneme sahip. Araştırmacılar bunun uzaylı yaşam arayışında da önemli bir varsayımı destekleyebileceğini söylüyor.

Earth.com aracılığıyla bildirildiği üzere SETI Enstitüsü’nden Dr. Laurence Doyle, “Teknolojideki mevcut sınırlamalar nedeniyle, dünya dışı zeka arayışının önemli bir varsayımı, dünya dışı varlıkların iletişim kurmaya ilgi duyacağı ve dolayısıyla insan alıcıları hedef alacağıdır. Bu önemli varsayım kambur balinaların davranışlarıyla da kesinlikle destekleniyor” diyor.

Yorumlar