Fizik

Uzay Yolu'nun Teğmen Uhura'sı Nichelle Nichols öldü

Star Trek dizisinin sevilen oyuncu kadrosundan, iletişim memuru Lt. Nyota Uhura'yı canlandıran Nichelle Nichols 89 yaşında hayatını kaybetti.

Uzay Yolunun Teğmen Uhurası Nichelle Nichols öldü

Bir döneme damga vuran  Uzay Yolu (Star Trek) dizisinde iletişim memuru Lt. Nyota Uhura karakterini canlandıran oyuncu, 89 yaşında aramızdan ayrıldı. Ölüm haberi, aktrisin oğlu tarafından duyuruldu.

Star Trek ilk olarak 8 Eylül 1966’da gösterime girdi ve üç sezon boyunca yayınlanmaya devam etti. Daha sonrasında Orijinal Seri olarak anılacak bu üç sezon, devamında 9 televizyon dizisi ve 13 filmin yanı sıra birkaç kitap ve video oyunu içeren devasa bir Uzay Yolu külliyatına dönüştü. Nichelle Nichols da, büyük bir televizyon dizisinde yer alan ilk siyah kadınlardan biriydi ve Uhura’yı Star Trek’te canlandırması, nesiller boyu kadınlara bu tarzdaki kariyerlerini sürdürmeleri için ilham verdi.

Nichelle Nichols, Star Trek: The Original Series’in üç sezonunun tamamında Uhura’yı oynadı ve altı Star Trek filminde de göründü. Oyuncu başlangıçta Broadway’de kariyer yapmak için Star Trek’ten erken ayrılmayı amaçlamış olsa da, Martin Luther King Jr. onu dizide kalması için cesaretlendirdiği için rolüne devam etti. Çünkü dünyanın her yerinde siyah çocuklar ve genç kadınlar için hayati bir rol modeldi.

Oyuncunun ölüm haberi, oğlu Kyle tarafından Nichols’ın resmi Instagram sayfasında bir gönderi ile duyuruldu ve oyuncunun 89 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı. Gönderide, Nichols’ın doğal sebeplerden vefat ettiği ve onun “hepimiz için bir model” olduğu söylendi.

“Arkadaşlar, Hayranlar, İş arkadaşları, Dünya Üzülerek söylüyorum ki, gök kubbedeki büyük bir ışık artık bizim için yıllardır olduğu gibi parlamıyor.  Dün gece annem Nichelle Nichols doğal sebeplerden hayatını kaybetti. Ancak onun ışığı, tıpkı şimdi ilk kez görülen antik galaksiler gibi, bizim ve gelecek nesillerin zevk alması, öğrenmesi ve ilham alması için parlamaya devam edecek. Onunki iyi yaşanmış bir hayattı ve hepimiz için bir rol modeldi. Ben ve ailemizin geri kalanı, annemizin kaybının üzüntüsünü yaşarken göstereceğiniz sabır ve hoşgörü için minnettarız. Ayinimiz aile üyeleri ve en yakın arkadaşları arasında olacak. Bu nedenle kendisine ve mahremiyetimize saygı gösterilmesini rica ediyoruz.

Uzun ve muzaffer yaşayın,
Kyle Johnson”

Nichols, yalnızca Star Trek tarihinin önemli bir parçası olmakla kalmadı, aynı zamanda nesiller boyunca insanlara ilham kaynağı oldu ve hem ekranda hem de ekran dışında yaptığı çalışmalar sonsuza kadar hatırlanacak. Nichols, pek çok insanı, özellikle de bilim alanındaki kadınları tutkularının peşinden gitmeye teşvik etti. Bir keresinde “bilim erkek oyunu değildir, kız oyunu değildir, herkesin oyunudur” demişti ve hayatının çalışması bunu kanıtladı.

Hakan Tunç - Kayiprihtim.com

Yorumlar