Selanik ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ev

19 Nisan 2019 Cuma
Selanik ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ev
Selanik ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ev

Selanik’teyiz. Uzunca bir yoldan sonra Kamar Kemeri’nin önünde aracımızdan indik. Rehberimiz ile buluşma yerini ayarladıktan sonra grubumuzla Selanik’te bulunan Atatürk’ün Evine doğru gezerek gitmeye karar verdik. Önünde bulunduğumuz (Galerious) Kamara Kemeri’inin işçiliği karşısında hayran kalmamak mümkün değildi. M.S. 3. Yy. sonunda ve 4. Yy. başında Roma imparatorluğunun dört büyük liderlerinden biri olan ve Balkan Yarım Adası’nın yöneticisi olan ve 299 yılında Selanik’i bu bölgenin başkenti yapan Sezar Galerious için yapılmıştır.

Kamara’nın ilk hali çatı olan dikdörtgen bir binaydı. Birbirine paralel ve aralarında mesafe 9m olan iki duvardan oluşuyormuş. Her duvarın 3 tane kemerli geçidi varmış; ortada bir büyük ve yanlarda iki küçük şeklinde pasajlardan oluşuyormuş. Bu kemer büyük Galerious Sarayı’nın bir parçasıymış. Şu anda tamamı olmasada bir kısmını görmek mümkün. Sanattan hoşlanan insanlar için en az benim kadar keyif verici olacaktır.

Saatler öğleni geçmek üzereyken artık bir şeyler atıştırmanın zamanı geldiğini düşündük. Selanik’in ünlü meydanı Aristo Meydan’ında kafeler, alışveriş yerleri, barlar, kitapçılar bankalar, oteller bulmak mümkündür. Bu meydan Fransız Mimar Ernest Hebrard tarafından tasarlanmıştır. Burada Aristo’yu temsilen bir heykelde bulunmaktadır. Burada oldukça bol çeşitli yiyeceklerde bulunmaktadır. Gözümüze kestirdiğimiz deniz ürünlerini de bulabileceğiniz bir mekanda karnımızı doyurduktan sonra halen Selanik’in simgesi olan Beyaz Kule’ye doğru ışıl ışıl parıldayan deniz kıyısından yürümeye başladık. Kahve ve deniz kokusunun yayıldığı geniş kordon boyundan huzurla ve neşeyle yürüdük. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yapıldığı da iddialar arasındadır. Kule Osmanlılar tarafından kale, garnizon ve hapishane olarak kullanılmıştır. 1912’de Balkan savaşlarının sonucunda Selanik Yunanlıların eline geçince kule vaftizi sembolize etmek amacıyla Beyaza boyanmış olduğu söylenir.

Selanik’i bizler için özel kılan Mustafa Kemal Atatürk’ün doğmuş olduğu evdir. Büyük bir heyecanla dar sokaklardan büyük başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu eve doğru yürüdük. Arka tarafında Türk Konsolosluğu bulunan evin bahçe kapısından girdiğinizde sizi Atatürk’ün babası Ali Rıza Bey’in diktiği nar ağacı karşılıyor. Üzerindeki güzel nar çiçeğiyle gölgesinde soluklanmak anı ölümsüzleştirmek için hoş bir görüntü oluşturuyordu. Ev üç kattan oluşuyor; merdivenlerden çıktığınızda, sizi evin bulunduğunuz katına ait maketi karşılıyordu. Kapıdan girişte sağ tarafta bulunan mutfak, dönemine uygun olarak döşenmiş sol tarafınızda üst kata çıkan merdivenler ve birkaç adım ilerisinde oturma odasına açılan kapı bulunuyor. Oturma odasından ise yine küçük bir odaya kapı açılıyor.

Bu odadan geniş hole çıktığınızda tam karşınızda bulunan kapıdan sedirli bir odaya giriyorsunuz. Buradan ayrılıp merdivenlerden üçüncü kata çıktığınızda ise banyo ve yine sedirli bir oda ile birlikte Atatürk’ün sergilenen şahsi eşyalarını görebilirsiniz. Bununla birlikte Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Zübeyde Hanım’ın bal mumu heykellerini de görebilirsiniz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evAtatürk’ün doğduğu ev Selanik’te yaşayan çocukluk arkadaşının Kurtuluş Savaşı sonrasında yapmış olduğu girişimler sonucunda Atatürk nezdinde Türkiye’ye hediye edilmiştir. Yazarımız Havvanur İncekara evi görüntüledi ve izlenimlerini yazdı

 

Alt kata indiğinizde Atatürk’ü anlatan resimler, kitaplar ve tv ekranında yayınlanan gerçek görüntüler içeren belgeseli izlerken duygularınıza hakim olamayacaksınız.


Atatürk’ün doğduğu ev Selanik’te yaşayan çocukluk arkadaşının Kurtuluş Savaşı sonrasında yapmış olduğu girişimler sonucunda Atatürk nezdinde Türkiye’ye hediye edilmiştir. Daha önceleri Türk mahallesi olan bu yer baskılar sonucunda artık Türkçe konuşarak yön bulunabilecek bir yer olmaktan çıkmış, Yunanlıların çoğunluğu elinde bulundurduğu bir yer haline gelmiştir.

Ve yazımı sonlandırırken,
Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe ilelebet yürüyeceğiz.

Havvanur İncekara - Mistikalem.com

Şifalı Taşlar Uzmanı
Karma&Spritüel Astrolog

İncekarahavvanur@gmail.com
twitter : @havvanurincekar
instagram: @havvanurincekara_sifali_taslar

facebook: havvanurincekara.sifalitaslar