Ali Rıza Bayzan Ali Rıza BayzanSufi ile Terapist

Ruhun şad olsun derviş gönüllü insan

17 Şubat 2021 Çarşamba
Ruhun şad olsun  derviş gönüllü insan
Ruhun şad olsun derviş gönüllü insan

Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu Türkiye'ye psikoloji, insancıllık ve yaşam sanatı üzerine destansı bir katkıda bulundu ve Hakk'a yürüdü.

Hep bir psikolog olarak tanındı Cüceloğlu, lâkin o aynı zamanda derviş gönüllü sıradışı bir insandı. Hürriyet gazetesindeki söyleşisinde "Sevgi merkezli bir tasavvuf kültüründe yetiştim diye düşünüyorum. Buna 'can kültürü' diyorum." diyordu. (2 Şubat 2002 Hürriyet) Bunun da etkisiyle okurlarının yelpazesi Türkiye'nin tüm eğilimlerini ve tüm renklerini taşıyordu.

Bir yazısında içinden geldiği tasavvuf kültürünün bazı ayrıntılarını veriyordu üstat: "Benim analığım yörüktü. Annem öldükten sonra babam yeniden evlendi. Biz ona anne demedik, Ayşe teyze dedik. Ben daha on yaşındayım, sapanla vicik dediğimiz küçücük bir kuşu vurmaya çalışıyorum. ‘Vurma oğlum’ dedi. Ben, sen ne bilirsin yörük karısı tavrı içinde, ‘Ne var parmak gibi küpküçücük kuş’ dedim. Analığımın cevabı: “Yavrum! Canın küçük büyüğü olur mu? Allah her birine bir can vermiş. Vurma yavrum günah” dedi. Şu derinliğe bakın. Okuma yazması yok bu kadının. Yıllar sonra bunun anlamını anladım. Anladığım zaman ağlamaya başladım. Konferanstayım, böyle göz yaşı dökerek ağlıyorum. Yanımdaki Amerikalı kadın, ne oluyor bu adama diye meraklanmaya başladı. Ne oluyor dedi. O kadar mutluydum ki, ‘çok mutluyum’ dedim ağlayarak. Kendi kendime ‘Ya Rabbi! Çok şükür. Sağken bunun farkına vardım.’ Biz bütün insanlar kardeştir deyince sanki çok şey söylüyoruz. Kadın bunları aşmış. Canlardan oluşan bir aile, büyük küçük yok. Hepsi birbirine eşit. Onur eşitliği var. Canın büyük küçüğü olur mu? Allah hepsine can vermiş.

Şu bilinci görüyor musunuz? Nereden geliyor bu? Bu, tasavvuf kültüründen geliyor. Bu yayılmış. Eğer şehirleşme ve eğitim ele geçirememişse, hala bu, mayamızda var." ( Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, Sır "Can"ın Keşfinde, 2002 - Aralık, Sayı: 202, s. 8)

Ruhun şad olsun üstat.

Ali Rıza Bayzan - Mistikalem.com

instagram: alirizabayzan

twitter: @arbayzan

facebook: Ali Rıza Bayzan