Kokuların Dilinden

02 Kasım 2018 Cuma
Kokuların Dilinden
Kokuların Dilinden

Yapılan yeni araştırmalara göre, uykudan önce yatak odasının etrafına püskürtülen güzel kokular, hoş olmayan kokulardan daha olumlu rüyalar görülmesine neden oluyor. Ancak yatma vakti kullanılan aromatik kokuların insanların gördüğü rüyaların türünde etki etse de bu oranın yüz rüyadan sadece birinde görüldüğü belirtilmekte. En çok gördüğümüz rüyalar, arkadaşlar, araba sürmek, alışveriş yapmak gibi gündelik işler, endişelerimiz ve ilgi alanlarımızdır. Koku duyumuz çoğu hayvanınki kadar iyi olmayabilir.

İnsan burnunda beş milyon reseptör hücresi vardır. Kokunun beyindeki önemli etkilerinin, yaşam ve ölümün öneminin bir kalıntısı olduğu düşünülmektedir. Burundaki kokan hücre sistemi limbik sisteme bağlıdır, -ki evrimsel terimler beynin en eski parçaları arasında yer alır – bu da duyguları, davranışları ve uzun süreli belleği yönetir.

Koku duyusu da buradan kontrol edilir ve ilkel insanda bu duygunun, hem düşmanları hem de yiyeceği koklamaya yardım etmesi çok daha güçlü olurdu.  Ancak kokunun hayatta kalmak için önemi büyük ölçüde ortadan kalkmış olsa da, beyin ve vücut üzerindeki etkileri devam etmektedir.  Araştırma giderek artan bir kokunun hayaller, duygular, sürüş, stres, kumardan, acı, konsantrasyon, hafıza, romantizmden tutun bir çok şeye etki edebileceğini gösteriyor.

Lavanta kokusu, iyi hissettiren hormonları salgılar ve bizi mutlu eder, güllerin kokusu kan basıncını düşürür ve okaliptüs uyanık olmayı sağlayabilir.

 Kokular ne satın aldığımızı, ne kadar harcadığımızı etkileyebilir. Chicago Üniversite’sindeki araştırmacılar alışveriş yapanların yüzde seksendördünün , kokusu olmayan bir odaya kıyasla hoş bir aromaya sahip bir odada sergilenirken aynı yeni ayakkabıları daha çekici bulduklarını tespit etti. Onlar da ayakkabılara 10 euro daha fazla verdi.

Koku Rüyaları Nasıl Etkiler?

Çiçekleri yatmadan önce koklamak, daha olumlu hayallere neden olabilir. Heidelberg Üniversitesi  Uyku bozuklukları Merkezi’nde yapılan araştırmada, erkekler ve kadınlar ya çiçek kokusuna ya da hidrojen sülfürüne ya da hiç kokmaya maruz kalmamışlardır. Sonuçlar, sonraki rüyaların duygusal içeriğinin kokuya bağlı olduğunu göstermektedir. Kükürt kokusuna maruz kalanların olumsuz rüyalar gördükleri görülmektedir. Araştırmacılar şimdi hoş kokuların kabus riskini azaltabileceğini düşünüyorlar.

Uykusuzluk ve Strese karşı

Lavanta, vanilya, kahve güllerin her biri yardımcı olabilir. Maryland Üniversitesi’nden gelen bir rapora göre, klinik denemeler lavanta kokusunun uykusuzluk, anksiyet, stres ve ameliyat sonrası ağrıya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Araştırmacılar “ Lavanta ile yapılan aromaterapinin, sinir sisteminin aktivitesini yavaşlattığını, uyku kalitesini arttıracağını, rahatlama sağladığını ve uyku bozukluğundan muzdarip insanlarda ruh halini arttığını öne süren bilimsel kanıtlar var.” 

California Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre kahvenin kokusu da sakinleştirici bir etkiye yol açabilir. Almanya’daki Tubingen Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, vanilya kokusunun sakinleştirici bir etkiye sahip olduğunu gösterirken, Tayland’da yapılan  bir çalışmada güllerden gelen kokunun hem solunum hem hızını hem de kan basıncını azalttığını gösterdi.

Koku kan şekerini nasıl etkiler?

Cardiff Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, insülin sağlıklı erkeklere dört gün boyunca günde bir kez enjekte edildi ve kan glukoz seviyeleri düştü. Her enjekte edildiğinde, bir kokuya maruz kaldılar, ama beşinci günde erkekle sadece koku verildi. Ve kan şekeri düştü.

Koku Konsantrasyonunu nasıl etkiler?

Nane, çilek ve lavantaların yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Japonya’da fabrika çayının kırılması sırasında lavanta kokusunun püskürtülmesinin mola sonrası üretimi iyileştirdiği gösterilmiştir. Nişasta koklayan sporcularda daha hızlı koştular ve çocuklar çilek aromasına maruz kaldıklarında daha iyi performans gösterdiler.

Kokular Hafızayı Etkiler?

Kokular, belirli anıların çok güçlü tetikleyicidir ve kayıp anıların hatırlanmasında yardımcı olmak için terapilerde kullanılır. Toronto Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, kokuların tetiklediği anıların daha net, daha yoğun ve daha duygusal olma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Beynin kokuyu işleyen kısmının, duygu ve hafıza ile ilgili kısımlarla doğrudan bağlantılara sahip olmasıdır.

Koku Sevgiyi Nasıl Etkiler?

Chicago Üniversitesi’de yapılan araştırmalar, kadınların genetik farklılıkları koklayabildiğini göstermiştir. Araştırmacılar, bağışıklığa karışan farlı genetik materyalleri olan insanların kokuların tercih etme eğiliminde olduğumuzu söylüyorlar. Ve diyorlar ki böyle bir bireyle çiftleşmenin yavrulara daha güçlü bir  bağışıklık sistemi vereceğini söylemektedirler.

                                                                                                          

Havvanur İncekara - Mistikalem.com

Şifalı Taşlar Uzmanı
Karma&Spritüel Astrolog

İncekarahavvanur@gmail.com
twitter : @havvanurincekar
instagram: @havvanurincekara_sifali_taslar

facebook: havvanurincekara.sifalitaslar