Ali Rıza Bayzan Ali Rıza BayzanSufi ile Terapist

Dile kolay tam 174 ton kitap! Merakımdan oturup hesab ettim...

18 Ekim 2019 Cuma
Dile kolay tam 174 ton kitap! Merakımdan oturup hesab ettim...
Dile kolay tam 174 ton kitap! Merakımdan oturup hesab ettim...

Haber ilginç:

Milli Kütüphane Başkanlığı’nda, önemli bir kültür ihmalinin yaşandığı ortaya çıkmış.

Habere göre; Hurdasan’a gönderilen Milli Kütüphane’nin hurda deposundaki kaydı bulunmayan 147 ton kitap ve yazılı materyalin içinde, tarihi çok eskiye dayanan yüzlerce nadide esere rastlandı. Hurdasan’ın yaptığı satışı yakından takip eden sahaf ve koleksiyonerlerin, kitapları kilosu 15 ile 50 kuruş arasında satın alarak, yüksek fiyatlara müzayedede sattıkları veya koleksiyonlarına kattıkları belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in  Twitter hesabından yaptığı “Milli Kütüphane’de pek çok eserle ilgili suç teşkil eden uygulamalar tespit ettik” açıklamasında kastedilen suiistimali resmileştirdi.

Dile kolay tam 174 ton kitap. Merakımdan oturup hesab ettim:

Konya'nın Yalıhüyük ilçesinde oturan insanların hepsini terazinin bir kefesine koyun öbür kefesine 174 ton kitabı koyun kitaplar ağır basar. Yalıhüyük ahalisi 1.785 kişi. 2.139 kişi oturan Bingöl'ün Yayladere.ilçesi az biraz ağır basar.

Bir top A4 kağıt 500 adet olup yaklaşık 2.5 kgdır, bir ansiklopedik boyuttaki kitap bu ağırlıkta olur. Romanların da 250 gr falan olduğunu varsayarsak bir kitap muhtemelen ortalama 1.375 gramdır. Buna göre hurdaya giden 147 ton kitabı 1.069.091 adet olduğunu tahmin edebiliriz. Bu kitapları bizim Trabzon'da dağıtsak herkese neredeyse 1,5 kitap düşecek.

İçinde kolleksiyonerlerin bile ilgisini çeken kitapların olduğu dikkate alınırsa bu neyin kafasıdır, umarım sorumlular ettiğini bulur.

Hepi topu 22.050 tl gelir elde edilmiş. Halbuki içinden çıkacak değerli kitapların kolleksiyonerlerin elinde belki 10 bilki 100 katı  değere ulaşacaktır.

Ali Rıza Bayzan - Mistikalem.com