Odaklanmanın bir bedeli var

27 Eylül 2021 Pazartesi
 Odaklanmanın bir bedeli var
Odaklanmanın bir bedeli var

Odak, Cesaret, Dehşet!

Havaya bir avuç barut saçsam ve olabildiğince hızla hepsini, vurmalarını istediğim hedefe doğru tokatlasam? Komik gözükmenin ve barut ziyan etmenin dışında bu ne işe yarayabilir? Muhtemelen hiç. Fakat barutu bir kurşuna sıkıştırsam, içinde yeterince gerilmiş yay ve fırlatma gücü olan bir silaha koyup tetiği çeksem hedefi vururum.

İşte zihinsel olarak duygular, düşünceler, fikirler içerisinde dağılmak, hep birinden diğerine atlamak ama asla birinden birini olduramamak, sorunları çözememek de böyle bir şey. Her bir fikir, her bir yaklaşım havada uçuşuyor ve genele baktığımızda hepsini sürekli düşünüyor olduğu için, insan çözülmüş olmasını da bekliyor ama hiçbir sonuç alamıyor, çünkü konsantrasyon yok. Odak, yoğunlaşma, gerilim her şeydir. Bir hedefi vurmanın yolu, sıkıştırılmış ve tek alana sabitlenmiş enerjinin patlamasından geçer. Dolayısıyla hedeflerden, amaçlardan, fikirlerden, niyetlerden önce odak gelir. Odak olmazsa diğerleri de var olamaz.

Ancak odaklanmanın bir bedeli vardır: odak hakikati ekrana getirir. Bir ana, bir sahneye, bir hale, bir insana gerçekten odaklanabilirsek onun yalın gerçeğini görürüz. Örneğin odaksız izlemeyle bir anne çocuğun sokaktan geçişine bakabilir ve “ne tatlı” diye düşünebiliriz. Ancak onlara odağımız dağılmadan tam dikkat bakarsak belki çocuğun gözlerinin kırmızı, annenin yüzünde bitap bir ifade olduğunu görebilir, kavga ettiklerini anlayabiliriz. Yani odaklanmak süssüz püssüz yalın ve acı olan gerçeği gözler önüne serer.

İşte bu yüzden başarı acısız olmaz. Başarmaya çalışmak değildir insanın canını acıtan; acı, hedef nerede, biz neredeyiz, ulaşmak için neler yapmak lazım ve biz bunları yapabilmekten an içinde ne kadar da uzak ve aciziz, bunu fark etmekle gelir. O farkındalık da odakla. Odak ise ilginçtir teslimiyet ve cesaretle gelir. Teslimiyete cesaret etmekle. Çırpınanlar, koşturanlar, hep bir karmaşada olanlar değil, duranlar, görenler, ağlayanlar kazanır.

Her şeyi görmeye çalışanlar değil, tek bir şeye bakarken gördüğünden dehşete düşenler kazanır.

Caput Draconis - mistikalem.com

Prof. Yaşam Koçu, NLP ve Öğrenci Koçluğu
Usui-Kundalini Reiki II
Seans/iletişim: w.erleichda@gmail.com

www.youtube.com/user/thejenrachelblack