Kabımızı genişletelim

08 Temmuz 2022 Cuma
Kabımızı genişletelim
Kabımızı genişletelim

Kap Genişliği, Beden ve Mutluluk

Üst üste kötü, tatsız, bizi rahatsız eden yemekler yersek, yememe eğilimimiz kuvvetlenir. Yemedikçe midemiz küçülür. Böylece daha az porsiyonlar tüketmeye başlarız. Sonuçta bir gün o çok sevdiğimiz, yana yakıla beklediğimiz şölen geldiğinde, bir kaşık- iki çataldan daha fazla yiyemeyiz çünkü artık “kabımız dardır”.

Aynı bu kısa örnekte olduğu gibi tatsız deneyimler neticesinde kalbimizi, coşkumuzu, umut ve meyledişlerimizi hayata kapatmayı öğreniyoruz. Simyacı’da Santiago’nun hırsız tarafından soyulduktan sonra dediği gibi: “bundan böyle acı ile kimseye güvenmeyeceğim ve elimde kalan çok az şeyi de her şeyden koruyacağım!” Küskünlük, bizi belli başlı pozitif halleri hissetmekten alıkoyuyor. Ancak duygular yalnızca duygusal olarak değil bedensel ve zihinsel olarak da deneyimlendiği için, bir süre sonra beden, kaslar, sinir sistemi, beta zihin, “hayatı iştahla, doyasıya yemeyi” unutuyor.

Yani duygu deneyim midemiz küçülüyor.

Sonuç olarak bir gün tam kıvamında, tam istediğimiz anda tam da istediğimiz gibi bir şey geldiğinde, mesela aşk, mesela piyango ya da bu minval her şey, bünyemize hem bir ampüle trafo elektriği boca edilmiş gibi fazla geliyor hem de “kap” bu deneyimi unuttuğu için arıza veriyor.

Resmen o coşkuyu, o akışı beden-zihin-duygulanım kaldıramıyor. Beden stres tepkimeleri veriyor, zihin aşırı yoğun çalışmaya, duman çıkarmaya başlıyor, duygular çok bunaltıcı geliyor. Çünkü bünye kısıldığı için, iyi niyetle umut etmeyi ve iyiyi elde ettiğinde de doyasıya içine almayı unutmuş oluyor.

Dolayısıyla iyi deneyimler kap genişliğiyle (yani bedensel deneyim kapasiyesiyle) çok alakalı diyebiliriz. Hayatımızda birden çok harika şeyler olmaya başlasa, bu halimizle biz bunlara uyum bile sağlayamaz ya da uyum sağlayamayacağımızı bildiğimizden gelen şeyi karalardık ki genelde yaptığımız şey bu. Kabı dar olan deneyim iyi mi kötü mü onu bile ayırt edemez artık, çünkü her şey bünyesine fazla gelerek onu darlar.

İnsanda ister pozitif ister negatif deneyimi kocaman kucaklayacak genişlikte kap olmadığı müddetçe, yemekten kıl çıksa bir daha onu ağzına sürmeyecek, önüne kızarmış on besili hindi koyulsa bir kanattan fazlasını kemiremeyecektir.

Beden ve bedende duygusal deneyim, sporla, yogayla, dansla, ritim ve akışla açılmadığı ezcümle kap genişlemediği sürece, kap deneyimi almayı ve akışkan, hareketli, maharetli olup onu kendi içinde sağaltamadığı sürece deneyimin en iyisi de gelse bünye arıza verecektir.

Kabımızı genişletelim. Kabımızı kötüyü de içine alsa bir geğirikle atacak, iyiyi de alsa yumuşak bir gülümsemeyle mideye atacak, özetle en ufak deneyimle aşırı yüklenmeyecek, onu tolere edebilecek şekilde hayata yayabilelim.

Caput Draconis - mistikalem.com

Prof. Yaşam Koçu, NLP ve Öğrenci Koçluğu
Usui-Kundalini Reiki II
Seans/iletişim: w.erleichda@gmail.com

www.youtube.com/user/thejenrachelblack

Porsuk Yayın Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCkhsL7gHYhEyvGWXzBnnUMg