Zihinsel boyutta yeni moda akımı ve Yoga Nidra

01 Aralık 2020 Salı
Zihinsel boyutta yeni moda akımı ve Yoga Nidra
Zihinsel boyutta yeni moda akımı ve Yoga Nidra

ZİHİNSEL BOYUTTA ‘MODA’ AKIMI DEĞİŞİYOR…

Ay Tutulması tamamlandı, zihinsel boyutta moda akımı değişiyor, gardırobunuz (zihinsel ve duygusal beden boyutunda) hazır mı?

”Moda, sadece elbiselerden oluşmaz.
Moda gökyüzünde, moda sokakta,
moda düşündüklerimiz ve yaşadığımızdır.
Ve kendiniz olmaya karar verdiğinizde güzelleşirsiniz.” der Coco Chanel

Güzelliği; ancak anlayışın temelinde var edebiliriz. İyimser ve şefkatli bir merak ile zihin sarmalımızın sesine kulak kabartıyoruz ve okulun ilk dersi: ‘gerçek olmayanı fark etmek ve tekrarlayan inanç kalıplarının çizdiği rotanın işlevselliğini zihinsel ve duygusal boyutta mercek altına almak’. Okul yolundaki yolculuğumuzda ise temel aracımız, canlılar arasındaki mucize: ‘iletişim’. İletişim, bir temas zemininde bilinçli ve bilinçli olmayan aktarım sürecidir. Ve bu aktarım sürecinin belkemiği, en önemli ögesi: ‘dinleme’ becerisidir. Ve iletişimin nihai ana hedefi; kendimizi bilmektir. Kendimizi bilme yönünde ilerler iken herşeyde ölçülü olmayı da hatırlamalıyız!

Öz sesimizin tınısı ile ne kadar barışığız? Dinlenilmek için mi yoksa öz paylaşım gerçekleştimek amacı ile mi konuşmayı seçiyoruz? Zihinsel boyutta reflü yaratan; düşünce ve duygu kalıplarımız neler? Suçluluk duyumsadığımızda kendimize nasıl yaklaşmayı seçiyoruz? Kendimizi, olduğumuz halimizle kabul etmememizin ardındaki gölgelerimiz ile nasıl bir iletişim ve ilişki tonu ile bağ kuruyoruz?

Sorularının yanıtlarını önümüzdeki iki aylık süreçte açıklığa kavuşturabileceğimiz yaşam döngümüzde nerede durduğumuzun bilincinde olacağımız, kendi merkezimizde ne kadar esnek olabileceğimiz ile yüzleşme süreci, tutulma mevsimi, başlıyor! 

”Vicdan nedir? Sana anlatayım vicdan,  kimsenin duymadığı içimizdeki zayıf bir sestir.” Jiminy Cricket-(Pinocchio/Carlo Lorenzini)

Duyusal doğamızla saf bir farkındalık bilinci ile yeniden bağ kurabilmemizin yolu ise; uyanık halde iken uyuyor olduğumuzu, uyuyor iken uyanıklık deneyimleyebilmeyi farkında olmak ile başlamaktan geçiyor.

Bu başlangıç için sizlere önerim 'Yoga Nidra' uygulamasını deneyimlemeniz. Yoga Nidra; 'yogik uyku' olarak tanımlanan bedensel-zihinsel-duygusal farkındalık sahasını genişletici, Yoga Nidra; 'yogik uyku' olarak tanımlanan bedensel-zihinsel-duygusal farkındalık sahasını genişletici özellikle zihinsel ve duygusal beden üzerinde etkisi olan farkındalık odaklı keşif uygulamasıdır. Yoga Nidra/ Yogik Uyku uygulamasının faydaları arasında; beynimizin sağ ve sol yarım küreleri arasındaki iletişim ve ilişki bağını dengelenmesi, Parasempatik ve sempatik sinir sistemini dengelenmesi. Bilinçdışı imgeleri sağlıklı bir biçimde bilinç düzeyinde çözümlenmesine yardımcı olunması yer almaktadır böylece fizyolojik-zihinsel-duygusal ve tinsel (ruhsal) sağlıklı olma halimiz desteklenir.

'Uyku halinde olmak' ve eş zamanlı olarak 'uyanık olmak', tıpkı İkizler burcu sürecinin bizlere aktardığı farklı ancak eş zamanlı olarak aynı olan iki karşıt gücü aynı anda deneyime açılmak gibi de düşünebilirsiniz. Uyku halinde iken deneyimlediklerimizin bir 'rüya' olduğundan oldukça eminizdir. Bilinçli bir biçimde uyanık olduğumuz süreçlerde gördüğümüz, deneyimlediğimiz her düşünce ve olayı ise 'gerçek' olarak nitelendiririz. Peki, bilinçli bir biçimde uyanık olduğumuz halde deneyimlediğimiz ve gerçek olarak nitelendirdiklerimiz zihnimizin bir projeksiyonundan ibaret ise?
İpler kimin elinde?

-"Pinokyo baktı, baktı, baktı, sonra büyük bir sevinçle kendi kendine:
– Ne gülünçmüşüm kuklayken! dedi. Şimdi iyi bir çocuk olduğum için nasıl mutluyum!"-

Carlo Lorenzini