Ferda Ercan Uyulan Ferda Ercan UyulanOkültizm ve Enerji

Ramazan ayı ve Hilal, ülkelerde 2019 Ramazan'ı

05 Mayıs 2019 Pazar
Ramazan ayı ve Hilal, ülkelerde 2019 Ramazan'ı
Ramazan ayı ve Hilal, ülkelerde 2019 Ramazan'ı

RAMAZAN AYI VE HİLAL, ÜLKELERDE 2019 RAMAZAN'I.

Batıda gün batımı ardından, incecik nurlu genç bir hilalin ilk manzaraları, İslam'ın kutsal Ramazan ayının başlangıcına; Dünya'daki yaklaşık 1,7 milyar Müslüman için çağrı yapacak. Yıllık Eta Aquariid meteor yağmuru da bu hafta sonu zirveye ulaşacak. Elbette 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece Hıdrellez ve Orta Asya, Ortadoğu ile Anadolu'da kutlanacak. Karada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen ab-ı hayat içmiş Hızır (A.S) ile, denizlerdekilere yardım eden ölümsüzlük suyu içmiş İlyas'ın (A.S) yeryüzünde buluştukları günde, tutulan hayırlı dileklerin gerçekleşmesi duası ile, doğanın yeniden canlanışı kutsanacak.

Ramazan, her yıl farklı bir zamana denk geliyor, çünkü İslami takvim; Ay'ın doğal döngülerine göre süren bir Ay takvimi. Böylece Ramazan ayı, Gregoryen takvimine göre her yıl, yaklaşık 10 gün geriye gidiyor.

Astronomi verileri yerine, Osmanlı Devleti’nde Ramazan ayına girildiğini belirlemek için insanlar açık alanlarda gökyüzünü takip ederek yeni ayın doğuşunu beklerlerdi. Devlet görevlileri veya vatandaşların, Ay’ın doğduğunu haber vermesi gerekirdi. Hilali görenler iki şahit bularak, yetkililere haber verir ve bahşiş alırlardı.

Ay takviminin dokuzuncu ayı olan Ramazan için; 4 Mayıs 2019, gökteki yeni ayın tarihi, ancak önemli olan ayın çıplak gözle görülebilmesidir. 5 Mayıs'ta yeni Ay, teleskoplar ve dürbünlerle göze görünebilir. Dolayısı ile, 2019'daki Ramazan, 6 Mayıs'ta başlayacak.

5 Mayıs'taki yeni Ay, çıplak gözle sadece Orta Amerika, ya da Pasifik adalarında yaşayanlar için görülebilecektir. 5 Mayıs'ta ne kadar batıdaysanız, çıplak gözle Güneş battıktan sonra, Batı yönünün alacakaranlık gökyüzünde genç bir hilali görmeniz olasıdır.

Güneş battıktan sonra batıdaki ince hilal, 6 Mayıs'ta Dünya'da gökyüzü bulutsuzsa, hepimiz için çıplak gözle görülebilmelidir.

Hayırlı, bereketli ve oruç ibadetleri ile, yardımların kabul olacağı Ramazanlar.

Ramadan Kareem.

''Ramazan ayı geldi; ey Ay yüzlü dost! Sofrayı topla, yükselme yolunu aç. Orucun kafına ulaşan serçe, anka olur.'' (Mevlana C. Rumi)

ÜLKELERDE 2019 RAMAZAN'I

Fas, Ramazan ayının ilk gününü belirlemek için, Pazar günü yeni ayı izliyor olacak.

Suudi Arabistan'da, Müslümanlar, cumartesi, hilale bakmaya ve “en yakın mahkemeye bilgi vermeye” çağırıldı. (Suudi devlet haber ajansı SPA Perşembe günü yapılan açıklama) Aynı kaynak, Dünya'nın çeşitli Müslüman azınlıklarına referans olan Suudi Arabistan’ın Ramazan’ın Pazar günü başlamasını beklediğini belirtti.

Filistin'de, mevcut Kudüs Büyük Müftüsü Muhammed Ahmed Hüseyin , Filistinlileri Pazar günü gün batımından sonra,  Ramazan 2019 için, yeni ayı izlemeye çağırdı .

Sudan'da İslam Fıkıh Akademisi Başkanı, ülkede Ramazan'ın gün batımından sonra Pazar günü gerçekleşeceğini açıkladı.

Öte yandan Katar'da, kutsal ayın başlangıcını duyurmaktan sorumlu olan Awqaf ve İslami İşler Bakanlığı'nın ay izleme komitesi, Ramazan'ın ilk gününün, Pazartesi gününe düşmesini bekleyerek, Pazar günü yeni hilali gözlemleyecek.

Ürdün de vatandaşlarından Pazar günü yeni ayı gözlemlemelerini istedi.

Aynı şey Mısır için de geçerli.

Fransa'daki müslümanlar adına, Grande Mosquée de Paris , Cumartesi gününün, Şaban'ın yirmi dokuzuncu günü olduğunu açıkladı. Camii, kutsal ayın ilk gününün pazar olmasını bekleyecek ve yeni ayı izliyor olacak.

Cezayir , Diyanet İşleri ve Vakıflar Bakanlığı, özel bir komite ile, Pazar günü, Ramazanın yeni ay gözlemlenerek başlayacağını açıkladı.

Tunus Cumhuriyet Müftüsü Pazar günü, 5 Mayıs, Şaban Ayının yirmi dokuzuncu günüdür dedi ve aynı gün Ramazan'ın gerçekleşeceğini açıkladı.

Duabi'de (BAE), Pazar akşamı 18:51'de yeni Ay görülebilecek.

Ramazan'ın ilk gününü belirlemek için Ay'ın çıplak gözle izlenmesine dışında, diğer müslüman ülkeler, astronomik hesaplamalara güveniyor.

Uluslararası Astronomik Merkezler, 6 Mayıs Pazartesi gününün, ilk saatlerinin Ramazan ayının ilk günü olacağını ve aynı gün; yeni ayın, çıplak gözle, bir dizi Müslüman ülkede gözlemleneceğini vurguladı.

Ferda Ercan Uyulan - Mistikalem.com
www.facebook.com/okultizmveenerji

fferdauyulan@gmail.com