Ferda Ercan Uyulan Ferda Ercan UyulanOkültizm ve Enerji

Kızılderili Totemlerinin Burçlarla İlişkilendirilmesi

04 Ağustos 2021 Çarşamba
Kızılderili Totemlerinin Burçlarla İlişkilendirilmesi
Kızılderili Totemlerinin Burçlarla İlişkilendirilmesi

"Rüzgar şarkı söylerken,

Ateş dans ediyordu,

Toprak çağırdığında

Su mutluluğun adı oldu"

Şifa Çemberi ve Kızılderili Totemlerinin Burçlarla İlişkilendirilmesi

Kuzey ve Güney Amerika yerlileri, ruhsal yolculuğumuz için son derece anlamlı ve eski bir sembol olan Şifa Çemberi’ni dört parçaya bölerler.

Çemberin ortasında yer alan dikey çizgi mutluluklarımızın, onu yatay olarak kesen diğer çizgi hüzünlerimizin ifadesidir. İçsel seyahatimiz bir çember etrafında yol alır, yaşam ve ölüm, acı ve sevinç bir bütünde bulunur. Kutsal bağlarla parçası olduğumuz dört bölümlü çember ritüellerde de kullanılır. 4 element, 4 mevsim ve 4 yöne akan yolculuğun döngüsü sonsuz görülür. Diğer yandan, şifa arayanlar hangi doğrultuya yönelmeleri gerektiğini bu çemberle bulabilirler.  

Kızılderili toplulukları büyük dairesel taşlarla, astrolojik önemi olan anıt çemberler oluşturmuş ve ruhsal gelişime hizmet için doğa güçleri ile uyum içinde bulunmaya özen göstermişlerdir. Her bir insan, farklı hızlarla çemberdeki yolunu aşarken, azamet yerine bütünlüğe ve sevgiye yönelmeli, doğa ile bağını da, onun her yönünde var olan koruyucu ruhların denetimi sayesinde kurmayı öğrenmelidir.

Bu gizli özellikler; Doğunun; ileriye dönük akan, Batının; içsel gücü sembolize eden, Kuzeyin; değişime hazırlayarak bilinci uyandıran ve Güneyin; sınama devresine yüreklendirerek olgunlaştıran Koruyucu Ruhları olarak sıralanır. Elbette döngülerdeki tüm hareket noktalarının, koruyucu ruhların etkisi altında bulunduğu kabul edilir.

Kızılderililere göre, tüm Yaşam; doğum, ölüm ve yine doğumla yürüyen bir çember. Enerji akışı için değişimin gereği, yaşamın çemberini tanımak ve zorunlu olarak yaşanacak döngülerimize hazır olmak. Bu nedenle Şifa Çemberi (Medicine Wheel) değişimin de ifadesi olur. Bir noktada çembere gireriz, doğduğumuz Ay bu noktadır ve bize; kendi özel şansımız olan belli seviyede güçler, yetiler ile yükümlülükler sunar. Biz sadece kendi unsurumuz, totemimiz ve çembere girdiğimiz Ay içinde sabit kalırsak, bütünlüğü reddetmiş katı ve gelişime kapalı kalmış sayılırız. Amaç, çemberin etrafında gezerek, yaşam akışını ve gücünü sınırlamadan güç kazanmak ve öğrenerek gelişmektir.

Şifa Çemberi, Doğa Ana’nın kucağı gibidir ve bu daire sembolü, Kızılderililerin yanı sıra, Asya Şamanlarının da günlük yaşamında önemli olmuştur. Savaşta düşmanın çembere alınması, yıkanma yerlerinin, çadırların, höyüklerin, takvimlerin, dairesel oturma düzenlerinin hep eşitliği gösterircesine çember biçiminde oluşu ise, tüm varlıkların hayat dairesinin Şifa Çemberi ile bağlantısını ifade etmektedir.

Şamanlar ve birçok kabile büyücüsü bu çemberi, burçlarla ilişkilendirmeden ve sadece bir sağaltım çemberi halinde şifa vermek, kehanette bulunmak amacı ile açık arazide taşların dizilmesi ile kullanırlardı.

Aslında 12 totemli bir dizilim yapıldığında, dönemlere karşılık gelen totemlerin Burç vasfı ile adlandırılması; her dönemde doğanlar hakkında astrolojik verilere uyan bazı bilgileri içermesinden kaynaklanabilir. Birçok anıt çember ise, yılın belli zamanlarında göklerdeki belli yıldızların konumlarını işaret edebilir. Kuzey Amerika’da 7000 yıllık ve çapı 23 metreye varan taş çemberler bulunur. Totemler, bitki ve taşlarla da sembolize edilmiştir, genel olarak hayvan totemleri kullanılır, bunlar her yönün koruyucularıdır. Kızılderili inancına göre, liyakatlı ve kamil bir insan olmak için, tüm çemberi tamamlamak ve diğer totemlerle alakamızı bütünleyerek açılmamız gerekecektir.

Her birimiz doğduğumuz zamana bağlı olarak çember üzerinde uygun bir yerde yer alırız. Burçlarla ve dört yönün koruyucu ruhları ile ilişkilendirildiğinde, hayvan totemlerinin sıralanışı ve adları şöyledir: 

KUZEY

  • YABAN KAZI Toprağın yenilenmesi, Renk: Beyaz, Bitki: Kayın, Maden: Kuvars, Unsur: Toprak. 22 aralık- 19 Ocak 
  • SU SAMURU Dinlenme ve arınma, Renk: Gümüş, Bitki: Telli kavak, Maden: Gümüş, Unsur: Hava. 20 Ocak- 18 Şubat  
  • PUMA Büyük fırtınalar, Renk: Mavi-Yeşil, Bitki: Sinir otu, Maden: Firuze, Unsur: Su. 19 Şubat- 20 Mart                                                

BATI

  • KARTAL Ağaçların çiçeklenmesi, Renk: Sarı, Bitki: Yabani Hindiba, Maden: Opal, Unsur: Ateş. 21 Mart- 19 Nisan  
  • KUNDUZ Kurbağaların Dönüşü, Renk: Mavi, Bitki: Mavi Kamas Çiçeği, Maden: Krizokol taşı, Unsur: Toprak. 20 Nisan-20 Mayıs
  • GEYİK Mısır Ekimi, Renk: Beyaz-Yeşil, Bitki: Civan Perçemi, Maden: Yosunlu Akik, Unsur: Hava. 21 Mayıs- 21 Haziran

GÜNEY

  • AĞAÇKAKAN Güneşli günler, Renk: Pembe, Bitki: Yaban Gülü, Maden: Kırmızı Akik, Unsur: Su. 22 Haziran- 21 Temmuz   
  • MERSİN BALIĞI Böğürtlenlerin Olgunlaşması, Renk: Kırmızı, Bitki: Ahududu, Maden: Demir, Unsur: Ateş. 22 Temmuz- 21 Ağustos  
  • BOZ AYI Hasat zamanı, Renk: Erguvan, Bitki: Menekşe, Maden: Ametist, Unsur: Toprak. 22 Ağustos- 22 Eylül  

DOĞU

  • KARGA Yaban Ördekleri dönemi, Renk: Kahverengi, Bitki: Sığırkuyruğu Çiçeği, Maden: Kuvars, Unsur: Hava. 23 Eylül- 23 Ekim
  • YILAN İlk Soğuklar, Renk: Turuncu, Bitki: Deve Dikeni, Maden: Bakır, Unsur: Su. 24 Ekim 21Kasım
  • BAYKUŞ Karlı günler, Renk: Siyah, Bitki: Karaçam, Maden: Obsidyen, Unsur: Ateş. 22 Kasım- 21 Aralık