Ferda Ercan Uyulan Ferda Ercan UyulanOkültizm ve Enerji

Göklerde hilal, ülkelerde 2023 yılı Ramazan'ı

23 Mart 2023 Perşembe
Göklerde hilal, ülkelerde 2023 yılı Ramazan'ı
Göklerde hilal, ülkelerde 2023 yılı Ramazan'ı

Dünya'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Müslümanları, bu kutsal ayın getireceği manevi yansımalarla, oruç, öz disiplin ve yenilenme zamanlarına kavuşturacak olan yepyeni hilalin, göklerdeki incecik izi, 22 Mart akşamı alacakaranlıkta belirdiğinde; 2023 yılının Ramazan ayına girilmiş oldu. 22 Mart 2023 akşamı, hilalin gözlemlendiği tarih, Hicri 1444 ve Şaban'ın 30. günüydü. 23 Mart'tan itibaren, Ramazan ayının başlamış olduğu, Uluslararası Astronomi ve Uzay Bilimleri Birliği tarafından da duyuruldu.

Ramazan'ın ilk haftası boyunca, Lyrid Meteor Yağmurları izlenecek ve 29 Nisan'a kadar sürecek.
21 Mart'ta Ekinoks- İlkbahar Gündönümü ve Nevruz karşılanmıştı.
6-13 Nisan arasında Museviler Pesah/Hamursuz Bayramını kutlayacak.
Hristiyanların Paskalya Bayramı, 9 Nisan Pazar günü.
Müslümanların Ramazan Bayramı ise, 21-23 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek.

Amerika kıtasındaki müslümanlar için Ramazan 22 Mart Çarşamba gününden itibaren izlenirken, Dünya'da en kısa oruç tutma süresi bulunan ülke, yaklaşık 11 saat ile Yeni Zelanda. En uzun oruç süresi; İzlanda'da yaşayan bir müslüman için ise 17 saati bulabilir.

Ramazan'ın 23 Mart'ta başladığı Ülkeler:
BAE, Bahreyn, Suudi Arabistan, Sudan, Somali, Irak, Kuveyt, Katar, Ürdün, Suriye, Yemen, Türkiye, Tunus, Cibuti, Suriye, Filistin, Katar, Lübnan, Libya, Mısır, Fas, Moritanya, İran, Azerbaycan. (İngiltere, Rusya ve Avrupa ülkelerindeki müslümanlar için de 23 Mart)
Maldivler, Pakistan, Malezya, Güney Afrika, Brunei, Seylan, Endonezya, Avustralya, ve Yeni Zelanda, farklı saat dilimlerine rağmen, 23 Mart'ta karar kılmışlardır.

Ramazan'ın 24 Mart'ta başladığı Ülkeler:
Hindistan ve Bangladeş'tir. Bangladeş Ulusal Ay Gözlem Komitesi, Dakka Ulusal Cami'sinde aldığı kararla, 24 Mart'ı, ilk gün olarak bildirmiştir.

200 milyon civarında Müslümanın yaşadığı Hindistan'ın önde gelen İslam alimleri, Hindistan Ulema Topluluğu, resmi olarak 24 Mart'ı başlangıç olarak vermişlerdir. Çarşamba akşamı Hindistan'da Ramazan hilali görülmediği için, kutsal ay resmen Cuma günü başlayacaktır.
Tutulan oruçların, yardımların ve ibadetlerin kabul olacağı, hepimizi derinden üzen son depremler ve sellerden etkilenen vatandaşlarımızın, yaralarının sarılmasına yardımcı ve selametleri için duacı olacağımız, hayırlı, bereketli Ramazanlar.

Ramadan Kareem.

Ferda Ercan Uyulan 

fferdauyulan@gmail.com

www.facebook.com/okultizmveenerji

www.facebook.com/karanliginmesaji