Sağlık

Kabızlık her yaşta görülebilir peki kabızlık nasıl önlenebilir?

Kabızlığın nedenleri ve risk faktörleri? Beslenme ve günlük rutin değişiklikleriyle nasıl önlenebilir, kabızlığın çaresi nedir?

Kabızlık her yaşta görülebilir peki kabızlık nasıl önlenebilir?

Eğer haftada üçten az tuvalete çıkıyorsanız kabızlıktan şüphelenmeye başlayabilirsiniz ama rahat olun çünkü bu durum tek başına kabızlık belirtisi sayılmaz. Ama aynı zamanda diğer belirtiler varsa kabızlık için şifa araramaya başlayabilirsiniz. 

“Kabızlığın oluşmasındaki en önemli faktör beslenme ve diyet alışkanlığıdır. Sağlık sorunu olmayan kişilerde, özellikle yeteri kadar su ve lifli gıda tüketilmediği durumlarda kabızlık ortaya çıkar. Kabızlık daha çok orta-ileri yaşlarda ve kadınlarda sık görülür, yaşlanmayla beraber bağırsak hareketlerinin yavaşlamasının da risk oluşturur" diyor Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığı önlemek için önerilerde bulunuyor: 

Yeterince su içilmemesi kabızlığın en önemli nedenlerinden…

Kabızlığın günümüzde çok sık karşılaşılan önemli bir sağlık sorunu. Bir kişiye kabız diyebilmemiz için haftada üçten az dışkılama seferinin olması gerekir. Yine de dışkılama sayısı tek başına kabızlık belirtisi sayılamaz. Zor ve sert dışkılama, elle ya da parmakla çıkartılmış olması, büyük abdestini yaparken zorlanma ve tam boşaltım sağlanamaması gibi durumların hepsini kabızlık olarak adlandırmak mümkün. Kabızlığın oluşmasındaki en önemli faktör beslenme ve beslenme  alışkanlığıdır. Sağlık sorunu olmayan kişilerde, özellikle yeteri kadar su içilmediği ve lifli gıda  yenilmediği durumlarda kabızlık ortaya çıkar. Maalesef günümüzde su yeterince içilmiyor. Bunun yerine çok fazla çay, kahve, kola gibi gazlı içecekler tercih ediliyor, ancak bunlar suyun yerini tutmuyor. 

Kalkar kalmaz bir bardak ılık su kabızlığın şifası

Sabahları aç karnı bir bardak ılık su içmek bağırsak hareketlerini artırır ve kabızlığı önler. Buna gastrokolik refleks denir. Bu şekilde bağırsaklarımızın boşalması kolaylaşır. Tuvalette ayakları hafifçe yükseğe çekmek de daha rahat boşaltım sağlar.

Kabızlık kimlerde görülebilir?

Kabızlığın her cinsiyette ve her yaşta görülebilir. Ancak kabızlık daha çok orta-ileri yaşlarda ve kadınlarda sık görülüyor.

Yaşlılarda kabızlığın daha sık görülmesinin nedenlerine gelirsek;  Yaşlanmayla beraber bağırsak hareketlerinin yavaşlamış olması, yeteri kadar su tüketilmemesi, hazır gıdalar tercih edilmesi ve en önemlisi de hareketsizlik kabızlığın önde gelen nedenleridir. Kullanılan ilaçlar da kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle yaşlı bireylerin sosyal hayata karışması ve aktif yaşamaları kabızlığın önlenmesinde önemli rol oynayan faktörler arasında gelir.

Hazımsızlığa karşı zerdeçal-zencefil, kabızlık için triphala, rezene ve sinemaki Kimyasal değil, fitoterapi ürünlerini tercih edin

 

Başka bir hastalık yoksa, lifli gıda ile beslenmek kabızlığı önleyebilir!

Kabızlığın tedavisinde, öncelikle kabızlığın nedeninin ortaya konulması gerekir. Bir uzman tarafından kabızlığı olan hastanın araştırılması gerekir. Eğer bir hastalığa bağlı olmadan gelişen bir kabızlık söz konusu ise tedavide en önemli faktör, diyettir. Bu nedenle bol miktarda lifli diyet yenmeli, beraberinde bol miktarda su alınması gerekir.i.

Lif alımı için öğle ve akşam yemeklerinde sebze, ara öğünlerde ise meyveyenmesi gerekir. İçilen 2 litreye yakın su ise bağırsaklarda lifli gıdaların etkileşmesine bağlı olarak kitle etkisi oluşturur ve bağırsak hareketlerini artırarak bağırsakları çalıştırır. Özellikle düzenli yapılan yürüyüşler ve egzersizler bağırsak hareketlerini artırır. Bunun dışında kuru incir, kuru erik bol miktarda tüketilmeli, bol miktarda su içilmeli. Bunlara dikkat edildiğinde bağırsak hareketleri de artar. Alkol ve sigaradan uzak durulması gerekir. Ne kadar mutlu ve hareketli olursak bağırsaklarımız da o kadar mutlu ve hareketli olmuş olur ve böylece kabızlık sorunumuzu engellemiş oluruz.

İleri yaşlardaki kabızlığı önlemenin anahtarı hareket ve susamadan da su içimi!

Yaşlılarda, yaşlılığın getirmiş olduğu bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına ve metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olarak ek hastalıklar olabilir. Yaşlılarda ortaya çıkan kabızlık sorunlarını çözmek için ortaya çıkan ek hastalıkların uygun hekimler tarafından tedavi edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra muhakkak yaşlılarımızın hareket etmesine önem vermeliyiz ve bol su içmelerini sağlamalıyız. Yaşlılıkta susama hissi de azalır ve yeteri kadar su içilmez. Gerekirse bağırsak hareketini düzenleyen ilaç tedavisine de başlanabilir.

Kabızlık için ne zaman tıbbi tedavi gerekir?

Kabızlık şikayeti olan kişilerde gereken tedavinin zamanında yapılmaması durumunda gaita sertleşir, taşlaşır ve giderek bağırsağın boşalmasını zorlaştırır. Bu gibi durumlarda diyet düzenlemesinin yanında ilaç tedavisi de verilebilir.

Kurban Bayramında kabızlığı önleyen karışım Bağırsakları çalıştırıp kabızlığı önlemek için her zaman kullanılabilecek bu sağlıklı karışım özellikle Kurban Bayramı’nda sindirim problemleri yaşamamak için öneriliyor.

 

Özellikle kadınların dışarıda tuvalete gitmeme alışkanlığı olur. Bu durum, gelen refleksi kırmak anlamına geliyor. Refleks kırıldığı zaman, vücut gaita yapma ihtiyacını erteliyor ve zamanla kabızlık artıyor. Bu sebeple kişinin tuvalet ihtiyacı geldiğinde uygun bir mekan bulup hemen ihtiyacını gidermeli. Uzun süren kabızlık bağırsaklarda uzamaya, hareketsizliğe yol açar. Bu sorun bağırsaklarda kansere neden olmaz fakat hayatı zor ve çekilmez bir hâle getirebilir. Bağırsaklar ikinci beynimizdir. Hareket, bol sıvı ve bol lifli diyetle kabızlığı çözmek mümkündür.” açıklamasını yaptı.

Yorumlar