Aşırı ebeveynlik fena bir durum

05 Ekim 2021 Salı
Aşırı ebeveynlik fena bir durum
Aşırı ebeveynlik fena bir durum

Özellikle ergenlik başlangıcı ve sonrasında, çocuklarınızla aranızdaki ilişkilerin niçin soğuduğunu biliyor musunuz?

Son yıllarda moda olan AŞIRI EBEVEYNLİK davranışı sayesinde❗

Nedir bu aşırı ebeveynlik?

Çocuğunuzun yerine endişelenmek, onun yerine telaşlanmak, onun yerine acıkmak, onun yerine üşümekten korunmak, onun yerine meslek seçmek, onun yerine gelecek planı yapmak, vs. Derken onun yerine düşünmek...! Ve onu, kendisi ve geleceği hakkında düşünmekten uzaklaştırmak!

Neyle mutlu olacağını bulması için ona yardım etmek yerine, onun için düzenlediğimiz muhteşem(!) yaşam planında mutlu olmasını beklemek! Yani onun yerine onun hayatını, sanki kendi hayatımızmış gibi belirlemek!

Fena bir durum yani!

Kendisini kuşatılmış hisseden çocuk, büyümeye başladıkça nefes alamadığını fark eder. Nefes almak için ailesiyle kendisi arasında DUYGU MESAFESİ oluşturur. Çünkü o sınır olmazsa, kendisini var edemeyeceği keşfeder.

Anne baba olmak için İYİ BİR REHBER olmanız yeterli. Çünkü her çocuk doğuştan motivasyonludur. Kendi geleceğini planlama yeteneğine sahiptir. Aşırı ebeveyn olursak, çocuğun planlama yeteneğini yok ederiz.

Haa... Abartmaya devam edersek, yaptığımız pozitif ve negatif baskılar sonucu, günün birinde bizim istediğimiz kişi olur belki... Ama mutlu olmaz...

Klinik Psikolog Mehtap Kayaoğlu - mistikalem.com

ONLİNE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETİ İÇİN: 0533 488 06 00

02125830022-05334880600
mehtap.kayaoglu@yuzlesme.tv
mehtapkayaoglu@gmail.com
03 Temmuz 2021