Oturarak çalışanları rahatlatacak 10 yoga hareketi

Sürekli oturarak çalışanlar ve saatlerce aynı pozisyonda kalmak zorunda olanlar için Aytaç Özkardaş Gozzi'nin FormSante dergisi okurlarına hazırladığı 10 yoga pozu. Daha fazlasını www.formsante.com.tr adresinde bulabilirsiniz.

Oturarak çalışanları rahatlatacak 10 yoga hareketi
VIRABHADRASANA - SAVAŞÇI DURUŞU


Dik durun. Nefes verirken yana doğru geniş bir adım atın. Kollarınızı iki yana yere paralel açın, eller iki yöne doğru uzasın… Nefes alırken sağ ayağınızı hafifçe sağa çevirin, sol ayağı 90 derece sola-dışa döndürün, iki topuk birbiri ile bağlantıda olsun. Nefes verirken sol dizi ayak bileğinin üzerine gelecek şekilde bükün. Kollar iki yana uzarken omurga dik olsun. Başınızı sola çevirin ve gözleriniz sağ elinizde olsun. Birkaç nefes pozda kaldıktan sonra başlangıca gelip diğer yöne uygulayın.


Faydaları: Kalçaları, kasıkları ve omuzları esnetir. Göğsü açar. Dengeyi geliştirir.
111
Oturarak çalışanları rahatlatacak 10 yoga hareketi
VRKSASANA / AĞAÇ DURUŞU


Ayakları birbirine paralel, hafif aralı ya da birleşik, ayak parmakları ileriyi gösterecek şekilde yere yerleştirin. Sırtınız düz, omuzlar ve kollar gevşek, göğüs açık, boyun ve yüz rahat olmalı.


Daha sonra sağ bacağınızı dizden bükerek karna doğru çekerken sağ ayak tabanınızı, sol uyluğunuzun iç kısmına, mümkün olduğunca yukarıda bir noktaya yerleştirin. Bu esnada sağ ayak parmakları aşağı doğru bakmalı. Dengenizi sağlamak için bakışlarınızı karşıda bir noktada yumuşak bir şekilde odaklayın.


Elleri kalbin önünde birleştirebilir veya başınızın üzerine, yukarı doğru uzatabilirsiniz. Ayaklarınızı kökleriniz olarak düşünün, yere sağlam basıp köklenirken, bedeniniz tıpkı bir ağacın gövdesi ve dalları gibi gökyüzüne doğru uzasın.


Pozun içinde 5 nefes kalın ve diğer yöne de uygulayın.


Faydaları: Bacak, kalça kaslarını güçlendirir ve esnetir. Denge ve koordinasyonu arttırır. Omurgayı uzatır.
211
Oturarak çalışanları rahatlatacak 10 yoga hareketi
ARDHA MATSYENDRASANA / YARIM OMURGA ÇEVİRME HAREKETİ


Bacakları öne uzatarak oturun. Sol bacağınızı dizden bükerek sağ bacağınızın üzerinden geçirin. Alt bedeni sabit tutarak gövdenizi sola doğru çevirin, sağ kolunuzu sol bacağınızın dışına, sol elinizi de yere yerleştirin ve bakışlarınızı sola doğru çevirin. Omuzlar rahat, sırt bölgesi geniş olmalı. Her iki yöne eşit nefeste uygulayın.


Faydaları: Omurganın esnekliğini artırır, sırt ağrısına iyi gelir. Abdominal organlara masaj yapar, göğsü açar, kalça eklemlerini rahatlatır; kollar, omuzlar ve boyundaki tansiyonu azaltır.
311