10 Adımda Yüz Yogası

Yüz yogası uzmanı Nihan Büyükaksu yüz yogası hakkında bilinmesi gereken önemli noktaları açıkladı. Çağatay Pekel'in fotoğrafları ile Aytaç Özkardaş Gozzi'nin haberini formsante dergisinden sizler için alıntıladık.

10 Adımda Yüz Yogası
Yüz Yogası nedir? Faydaları nelerdir?

Yüz yogası; yüz egzersizleri, yüz masajı, akupresür, nefes ve meditasyon tekniklerini kullandığımız bir yöntemdir. Her bir uygulamanın yüze, ruha ve bedene yansıması farklıdır. Biraz anlatacak olursak;

Yüz egzersizleri: Yüz egzersizlerini yüz sporu gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki bedenimizin sıkı ve sağlıklı olması için spora ihtiyacı varsa, yüzümüzdeki kasların da sıkı ve dinamik olması için egzersize ihtiyacı var. Yüz egzersizleri ile biz saç kökünden dekolte bölgesine kadar yer alan 57 kas grubuna odaklanırız. Egzersizlerle birlikte yüz kaslarımız güçlenip sıkılaştıkça, kaslara tutunan cildimiz de sıkılaşmaya başlar ve beraberinde sarkmaların toparlandığı, ince kırışıklıkların açıldığı bir yüze kavuşmuş olursunuz.

Yüz masajı: Doğru tekniklerle düzenli yapılan yüz masajı kan akışını hızlandırır ve cildi toksinlerden arındırır. Düzenli masaj, cildin renk tonu eşitsizliğinin giderilmesi ve göz çevresi koyu halkaların açılmasında oldukça etkilidir. Cildinizin parlak ve sağlıklı görünmesi için yüz masajı mutlaka rutininizde bulunmalı.


Akupresür
: Bu asırlık teknik, yüzdeki belirli noktalara basınç uygulayarak yapılır. Bu basınç, yüzdeki enerji akışını artırır. Aynı zamanda gerginliği azaltır, kan dolaşımını hızlandırır ve cildinize parlak bir görünüm verir.


Nefes ve meditasyon: Yüzümüzdeki kasların rahatlatılması stresten kaynaklı mimik kırıklıklarımızın giderilmesinde önemli rol oynar. Bununla birlikte ruh-beden-zihin dengesi için yüz yogası seanslarınıza mutlaka nefes ve meditasyon uygulamaları eklenmeli. Yüz kasları rahatladıkça mimik kaslarımız rahatlar ve daha yumuşak ifadeli bir yüze sahip oluruz.

YÜZ YOGASININ YARARLARI

Düzenli yüz yogası pratiği yapan bir kişinin cildi daha az toksine ve daha fazla nem tutma gücüne sahip olur. Yaş alma sürecinde, doğal yollarla daha pürüzsüz, ışıldayan ve sıkı görünen bir cilt elde edilebilir. Uygulamaya başlamadan önce gün ışığını karşınıza alarak, ön ve yan profilden yüzünüzü fotoğraflayarak ve bunu üç haftada bir aynı yerde, aynı ışıkta tekrarlayarak yaptığınız uygulamanın gelişim sürecini takip edebilirsiniz. Fotoğraflar değişimi gözlemlemek ve motive olmak için çok faydalı oluyor.


Yüz yogasının aynada bizi mutlu eden görsel faydalarının dışında, ruhumuza ve sağlığımıza da birçok faydası bulunuyor. Otonom sinir sistemi regülasyonu için düzenli yüz yogası pratiğini herkese öneriyorum. Özellikle stres kaynaklı migren atakları ve diş sıkma problemi yaşayanlar için de yüz yogası başvuracakları yöntemlerden biri. Öte yandan bu uygulamalarda biz sadece yüz kaslarını değil üst bedeni de çalıştırırız. Bu anlamda duruş bozukluklarına da yüz yogası pratiği çok iyi geliyor.
112
10 Adımda Yüz Yogası
Önemli hatırlatmalar: Botoks yaptırmış olanların yüz yogası yaparken çok dikkatli olmaları grekir. Yüz yogası botokslu bölgelere uygulanmamalıdır.... Eğer lens kullanılıyorsa, göz pozlarından önce lensin çıkarılması gerekiyor.... Boyun pozlarını uygularken, boyunda fıtık ya da düzleşme olan kişilerin biraz daha kontrollü pozlara girmesi ve kendi bedeninin sınırları çerçevesinde ağrı acı hissetmeden pozda kalması çok önemli. Aynı durum diş sıkanlar için de geçerli.... Çene hasarı olan kişiler özellikle yanak pozlarında daha kontrollü davranmalı ve acı hissetmeden pozda kalmalı.


Öncelikli olarak cildimizin temiz olması gerekiyor. Yüz yogası yaparken pozlara iyice alışana kadar ve disiplin sağlayana kadar mutlaka en az altı ay ayna karşısında kendimizi görerek pozları uygulamamız gerekir.


Yüz pozlarını uygularken olabildiğince omurgayı dik tutup omuz başlarını yumuşak tutmak önem taşıyor.


YÜZ YOGASINI NE SIKLIKTA VE NE ZAMAN YAPILMALI?


Sabah ya da akşam yapabilirsiniz. Uygulama saati tamamen kişinin kendisine kalmış. Rutininizi oturtana kadar başlangıçta haftada en az 3 gün ortalama 15-20 dakika yapılmasını öneriyorum. Pozlara alıştıkça ve faydasını görmeye başladıkça kişinin motivasyonu da artacaktır, bu noktada kademeli olarak haftada 6 gün uygulamaya geçilebilir.


Eğer bir anda 15-20 dakika zaman ayırmak zor geliyorsa, yüz egzersizlerini gündüz (10 dakika), yüz masajını da akşam (10 dakika) yaparak, kendimizi zorlamadan keyifle yüz yogasını günün saatlerine yedirebiliriz. Yeter ki üşenmeyelim ve isteyelim.
212
10 Adımda Yüz Yogası
ISINMA:

Yüz yogası pozlarına başlamadan önce üst bedeni biraz ısıtalım. Ellerinizi omuz başlarının üzerine yerleştirin ve omuz başlarını yavaş yavaş geriye doğru yuvarlayın. Arkada kürek kemiklerinizin arasında hiç boşluk kalmayacak şekilde kolları geriye doğru döndürmeye devam edin ve 10 nefes burada kalın. Ardından omuz başlarını öne doğru yuvarlayın ve arkada ciğerlere alan tanıyın ve derin nefesler eşliğinde 10 tekrar devam edin. Üst beden açılsın ve rahatlasın.
312