Hristiyanlığın İlk Anıtı: Çemberlitaş

Sanat Tarihçisi Süleyman Faruk Göncüoğlu'nun kaleminden Hristiyanlığın dünyadaki ilk anıtı olan İstanbul’daki Çemberlitaş’ın sırrı.

Hristiyanlığın İlk Anıtı: Çemberlitaş
Sanat Tarihçisi Süleyman Faruk Göncüoğlu Hristiyanlığın sadece İstanbul’da değil dünyadaki ilk anıtı olan Çemberlitaş’ın sırrını Yıllarboyu Tarih’e yazdı. İşte o makaleden ilginç detaylar.
16
Hristiyanlığın İlk Anıtı: Çemberlitaş
Miladî 330 yılında Büyük Roma’nın başkentini İstanbul’a taşıyan İmparator I. Constantinus yeniden imar ettirdiği bu şehirde, Büyük Roma İmparatorluğu ve dünya tarihi içerisinde çok büyük değişikliklere sebep olacak ilkleri de gerçekleştirdi. Yeniden imar ettiği İstanbul’da kendi adına bir meydan (Constantinus Forumu) yaptırmış, bu meydanın ortasına da bir anıt inşa ettirmişti. Gövdesi, imparatorlara mahsus renk olan erguvan rengindeki porfir taşından yapılan anıtın tepesine de tanrı Apollon Helios suretinde kendi heykelini diktirmişti.
26
Hristiyanlığın İlk Anıtı: Çemberlitaş
İmparator Constantinus’un kendi adına diktirdiği bu heykel, Roma’nın çoktanrılı inancında yer alan Apollon Helios’un görünümündeydi. Heykelin sol eli, üstünde haç olan bir küre, sağ eli ise bir mızrak tutuyordu. Bu heykel, İmparator Constantinus’un İstanbul’u Büyük Roma’nın başkenti yaptıktan sonra diktirdiği ilk anıt olduğu gibi (Aslında Pagan döneme ait bir heykel), dünya Hristiyanlığının da ilk anıtıydı.



Geç tarihlerde konulmuş olduğu ileri sürülen kitabesinde; “İsa, sen ki dünyanın yaratıcısı ve sahibisin, senin olan bu şehre onunla birlikte Roma’nın asasını ve gücünü de sundum. Onu bütün saldırılardan koru ve tehlikelerden kurtar” ifadesi yer alıyordu. Th. Reinach da Constantinus’un bu heykeli ile ilgili olarak ‘’İsa’yı temsil ettiği sanılan heykel’’ derken, R. Janin ise sözlerin doğrudan doğruya Constantinus tarafından İsa’ya bir hitap olduğunu savunur. Ne olursa olsun Hristiyanlığı, devlet nezdinde İstanbul’da ilk tanıyan Büyük Roma’nın İmparatoru
36