Van'daki gizemli antik kentin surlarında Aramice yazıtlar bulundu

Van'da Zernaki Tepe'de arkeoloji açısından önemli bir ilk keşif daha gerçekleştirildi ve dış surların beden duvarına işlenmiş üzerinde dört Aramice kitabe bulundu.

Vandaki gizemli antik kentin surlarında Aramice yazıtlar bulundu
Tarihte ilk kez ızgara planlı kent sisteminin izleri bulunarak Hippodamos Planı'nın, Hippodamos'dan asırlar önce kullanıldığının kanıtlandığı Van'da Zernaki Tepe'de arkeoloji açısından önemli bir ilk keşif daha gerçekleştirildi ve dış surların beden duvarına işlenmiş üzerinde Aramice yazılar içeren dört yazıt bulundu. Keşif arkeolojik açıdan, bir mimari yapı üzerindeki ilk Aramice Kitabeler olarak çok önemli.
124
Vandaki gizemli antik kentin surlarında Aramice yazıtlar bulundu
Yakın zamana kadar ilk ızgara planını Miletoslu Hippodamos'un uyguladığı kabul ediliyor ve bu nedenle de ızgara planlı kent yerleşimleri "Hippodamos Planı" olarak adlandırılıyordu. Aslında bu planın daha önce Mezopotamya bölgesinde kullanıldığına dair pek çok ipucu vardı ancak kesin kanıt bulunamıyordu. Aranan arkeolojik kanıt, yaklaşık 5 yıl önce Zernaki Tepe'de bulundu. Fakat bu aynı zamanda oldukça gizemli bir keşifti. Çünkü inşasında harç ya da sıvanın kullanılmadığından ve taşların diziliş şeklinden yapıların Urartu özelli olduğu tahmin edilirken, taşların birbirine kırlangıç bağlama sistemi ile kenetlenmiş olması yüzünden Pers dönemi veya daha sonraki bir dönem uygarlığı şüphesi doğuruyordu. Öte yandan kırlangıç bağlama sistemini Urartuların kullanmış olma ihtimali de göz önünde tutuluyordu ki bu ispatlanabilirse arkeoloji tarihind tepe yeni bir ilk keşfe imza atmış olacak.
224
Vandaki gizemli antik kentin surlarında Aramice yazıtlar bulundu
Van'ın Erciş ilçesinde yaklaşık 270 hektar alanda bulunan ızgara planlı antik kent kalıntısında şimdi bir ilk keşif daha ortaya çıkarıldı. Aramice yazılmış 4 yazıt ortaya çıkarıldı.
324