Ünlü tarihçinin Harput'ta mutfağa düşen gülle öyküsü gerçek çıktı

Harput Kalesi'nin mutfağında içinde mancınık güllesi olan tandır bulundu. Bu güllenin ünlü tarihçi İbni Bibi'nin Farsça Muhtasar Selçuknamesi'nde bahsettiği mutfağa düşen Selçuklu güllesi olduğu tahmin ediliyor. İ

Ünlü tarihçinin Harputta mutfağa düşen gülle öyküsü gerçek çıktı
Elazığ'da tarihi Harput Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında yaklaşık 1000 yıllık olduğu tahmin edilen saray mutfağı ortaya çıkarıldı. Saray mutfağında, 8 tandır ile çoğu kırık sırlı servis tabağı, çömlekler ile mancınık güllesi bulundu. Bu güllenin ünlü tarihçi İbni Bibi'nin Farsça Muhtasar Selçuknamesi'nde bahsettiği mutfağa düşen Selçuklu güllesi olduğu tahmin ediliyor. İbni Bibi kalenin mutfağa düşen bir güllenin doğurduğu korku ile teslim edildiğini yazmıştı.
123
Ünlü tarihçinin Harputta mutfağa düşen gülle öyküsü gerçek çıktı
Milattan önce 3 bin yıllarında yerleşimin başladığı ve Urartu Krallığı tarafından surlarla çevrilen Roma, Bizans, Sasani, Artuklu, Selçuklu, Dulkadiroğulları, Safeviler ve Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini barındıran Harput Kalesi'nde arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları kademeli olarak devam ediyor.
223
Ünlü tarihçinin Harputta mutfağa düşen gülle öyküsü gerçek çıktı
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan kalenin Sarayönü olarak adlandırılan bölümündeki kazı çalışmaları sonucu dönemin kale yöneticileri ve devlet adamları için yemek ve ekmek pişirilen mutfak bölümü bulundu.
323