Pantagonist / Düalite: Şifa ve Zehir sergisinden...

Kezban Arca Batıbeki imzalı Pantagonist / Düalite: Şifa ve Zehir sergisi 21-25 Şubat tarihlerinde, The Ritz Carlton Residences B Blok'ta Art Show Galeriler Buluşması kapsamında, Merkur Galeri’de sanatseverlerle buluşuyor..

Pantagonist / Düalite: Şifa ve Zehir sergisinden...
Kezban Arca Batıbeki; 2 yıllık çalışmasının ürünü olan yeni eserleri, “Pantagonist / Düalite: Şifa ve Zehir” serisinden bir seçki , 21-25 Şubat tarihlerinde, The Ritz Carlton Residences B Blok'ta bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Art Show Galeriler Buluşması kapsamında, Merkur Galeri’de, solo katılımıyla sanatseverlerle buluşuyor.
16
Pantagonist / Düalite: Şifa ve Zehir sergisinden...
Sergi metnini kaleme alan Derya Yücel, Batıbeki’nin yeni serisini şöyle yorumluyor. “Kadın ve erkeğin toplumsal yaşamdaki yerini belirlemede uzun zaman etkili olan ataerkil ideoloji, mitolojik anlatılarda ve teolojik metinlerde kimi zaman örtülü kimi zaman aleni biçimde “Kadın” ı tüm günahların sorumlusu olarak işaret eder. Tüm bu hikayelerde ortaya çıkan “yılan” ise kadının suç ortağıdır. Kadının itaatkarsızlığını yılan, yılanın kötücüllüğünü kadın temsil eder. Tarih boyunca negatif motiflerle tanımlanan dişil enerji ve yılanın kaderi büyük ölçüde kesişir.
26
Pantagonist / Düalite: Şifa ve Zehir sergisinden...
Mitolojide tanrıçalar hem saygı duyulan hem korkulan figürler olarak aktarılır. Özellikleri zıtlıklarla kavranır, yaratıcı güçlerine rağmen yıkıcı yanları da vardır. Yılanlarla betimlenen tanrıçaların, özellikle yaradılış mitlerinde, ilim ve ölümsüzlüğü temsil eden yılan sembolüne dair en önemli görünüşlerinden biri de ilahi bir gücün temsilcileri olmalarıdır. Genel olarak tek Tanrılı dinlerde kötü ruhların ve kötü gücün simgesi olarak tasvir edilen yılan, eski toplumlarda olumlu niteliklere sahip simgesel bir varlık olarak görülür.
36