Leopar taşıyan insan Karahantepe'nin sembolü gibi oldu

Göbeklitepe'den sonra Şanlıurfa'nın en çok merak edilen arkeolojik alanı olan Karahantepe'de bulunan insanı sembolize eden leoparlı insan şeklindeki dikilitaşla ilgili ilk yorum: 3 boyutlu leopar taşıyan insan heykeli

 Leopar taşıyan insan Karahantepenin sembolü gibi oldu
Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesi sınırlarında kalan Karahantepe, Göbeklitepe benzeri ama insan heykellerinin daha fazla olduğu bir arkeolojik alan. Karahantepe Ören Yeri Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul, Karahantepe'deki kazılara 2019 yılında başladıklarını, kısa sürede arkeolojik açıdan çok verimli iki sezon geçirdiklerini söyledi.
16
 Leopar taşıyan insan Karahantepenin sembolü gibi oldu
Karahantepe'de bulunan eserler arasında Göbeklitepeki T şekilli dikilitaşların benzerleri de yer alıyor. Arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul,"Karahantepe'de çıkarılan 3 boyutlu heykellerin en iyi örneklerinden birisi sırtında leopar taşıyan insan heykeli. Dikkati çeken unsur heykelde leoparın canlı betimlenmesi, bu tür hayvanlar biliyorsunuz Göbeklitepe'de de kabartma halinde, bir atak saldırgan pozisyonunda betimleniyorlar." dedi.

26
 Leopar taşıyan insan Karahantepenin sembolü gibi oldu
Karul, "Birinin sırtında canlı bir hayvan taşımasının anlamı farklı olsa gerek. Yine atak pozisyonları ağzı açık, dişleri görünür şekilde betimlenmiş ama bu defa bir insanın sırtında taşınır vaziyette, bunu yorumlamak çok güç. Ama en azından eğer biz bir yorum yapacaksak Neolitik Çağ'ın yani günümüzün yaklaşık 11 bin yıl öncesinde insanların hayvanlarla kurdukları ilişkinin bugünkünden çok çok farklı olduğunu görmek mümkün. Nitekim bu ilişkinin bize göre çok da barışçıl bir ilişki olduğunu anlıyoruz çünkü etnografik örnekler de bunun benzeri birçok şeyi taşıyor."

36