Arkeologlar Mersin'de tanrıça Hekate heykelciği buldular

Mersin'in Aydıncık ilçesindeki antik kentte 36 yıldır süren arkeoloji kazılarında, bu sezon önemli bulgulara rastlanılması kazı ekibini heyecanlandırdı.

Arkeologlar Mersinde tanrıça Hekate heykelciği buldular
Mersin'deki Kelenderis Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında yaklaşık 2 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen 3 başlı tanrıça Hekate figürü ile Helenistik döneme ait seramiklere ulaşıldı..
118
Arkeologlar Mersinde tanrıça Hekate heykelciği buldular
Kazı başkanı Mahmut Aydın, amaçlarının antik kentte Roma dönemine ait odeionu tamamen ortaya çıkarmak olduğunu belirterel, bu sezonki kazılarda Roma dönemine ait tabanların ortaya çıkarıldığını ve bu taban altı dolgularında da Helenistik döneme ait yoğun miktarda seramik bulduklarını söyledi.
218
Arkeologlar Mersinde tanrıça Hekate heykelciği buldular
Kazı çalışmalarında, odeionun arkasındaki taban altı dolgularında hekate figürü bulunduğunu aktaran Aydın, şöyle devam etti: "Seramiklerin bulunduğu tabakadan 3 başlı Hekate figürü ele geçirildi. Yaklaşık 20 santimetre. 3 başı da tama yakın bir figür. Hekate kimdir ve Kelenderis'le ne alakası var diye baktığımızda, Muğla'da Lagina Antik Kenti'nde bir tapınağının olduğunu ve orada geçen bir yazıtta Hekate için 5 yılda bir düzenlenen yarışmalara katılan kentler arasında Kelenderis'in de sayıldığını biliyoruz. Ayrıca Hekate kutsal alanına saygı gösteren, oraya saldırmayacağını belirten kentler arasında Kelenderis'in de olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı Hekate figürünün bu kazı alanında ele geçirilmesi anlamlıdır. Yaklaşık 2300-2400 yıllık eser, Helenistik döneme ait olduğunu değerlendiriyoruz."
318