İşte 11 Eylül saldırılarında ikiz kulelerin çöküş nedeni

Her ne kadar saldırının ne amaçla, kimler tarafından yapıldığına hâlâ tatmin edici bir cevap verilmese de Dünya Ticaret Merkezi'nin İkiz Kulelerinin 11 Eylül'de uçak çarpması sonucu nasıl çöktüğünün bilimsel izahı mümkün.

 İşte 11 Eylül saldırılarında ikiz kulelerin çöküş nedeni
Dünya Ticaret Merkezi'nin çöküşü, ikiz kulelerinin teröristler tarafından kaçırılan uçaklar tarafından vurulmasından bu yana geçen 20 yıl boyunca yoğun bir kamuoyu incelemesine konu oldu. Her iki kule de çarpışmadan iki saat sonra çöktü, konu hakkında birçok soruşturma başlatıldı ve çeşitli komplo teorileri üretildi. İkiz kulelerin her birinin 110 katı, 97 yolcu asansörü ve 21.800 penceresi bulunuyordu. Dünya Ticaret Merkezi 1 (kuzey kule) ve Dünya Ticaret Merkezi 2 (güney kule) olarak, yaklaşık 35.000 kişi ve 430 şirket için yaklaşık 10 milyon metrekarelik ofis alanı sağlanıyordu.
16
 İşte 11 Eylül saldırılarında ikiz kulelerin çöküş nedeni
Kuzey Kule ve Güney Kule’nin inşaatları 1960'larda başladı. Yapımlarında, çığır açan bir tasarım kullanılarak çelik ve betondan inşa edildiler. O zamandan beri çoğu yüksek binada benzer yapılar kullanılıyor. İkiz kuleler, mimar Minoru Yamasaki tarafından tasarlandı ve resmi olarak 1972'de, nihayet tamamlanmadan dört yıl önce açıldı ve 1976'da Manhattan silüetinin ikonik özellikleri hâline geldi.

11 Eylül 2001 olaylarıyla ilgili soruşturma raporları, ABD Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) ve Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından üstlenildi. FEMA'nın raporu 2002'de yayınlandı. Bunu, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'nün (NIST) ABD Federal Hükümeti tarafından finanse edilen ve 2005'te yayınlanan üç yıllık soruşturma izledi.


Bazı komplo teorisyenleri, NIST soruşturmasının federal hükümet tarafından finanse edilmesini, hükümetin kendisinin ikiz kulelerin çökmesine sebep olduğuna inanarak veya bu saldırıların olacağının farkında olduğuna ve kasıtlı olarak hareket etmediğine inanarak yorumladı. Günümüzde, yürütülen soruşturmalar kusursuz olmasa da ve her iki rapor için de bolca eleştiri bulunsa da, binaların çöküşlerine ilişkin açıklamalar geniş çapta kabul görüyor.
26
 İşte 11 Eylül saldırılarında ikiz kulelerin çöküş nedeni
Çöküşlerin, doğrudan uçakların çarpmasından veya patlayıcı kullanımından değil, çarpmadan sonra binaların içinde gerçekleşen yangınlardan kaynaklandığı sonucuna varılıyor.

Peki Kuleler neden olduğu gibi çöktü?
Bazıları, uçakların yandan binalara çarpmasından sonra binaların neden “devrilmediğini” sorguladı. Ancak, detayları düşününce cevap netleşti.
36