Keşfedilen ötegezegen sayısı 5 bini geçti

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansından (NASA), yapılan açıklamada, Ötegezegen Arşivi’ne en son eklenen 65 gezegenle "ötegezegen" sayısının 5 bini geçtiği bildirildi.

NASA Ötegezegen Bilim Enstitüsünde araştırmacı Jessie Christiansen, yaptığı açıklamada, "Bu, sadece bir sayı değil. Her biri yeni bir dünya, yepyeni bir gezegen. Her biri için heyecanlanıyorum çünkü onlar hakkında hiçbir şey bilmiyoruz." ifadelerini kullandı.

 


 

Teyit edilen ötegezegenlerin yüzde 30'u gaz devlerinden oluşuyor. Jüpiter veya Satürn gibi gazdan oluşan gezegenler, bu sınıfta yer alıyor.

Güneş Sistemi’nin dışında, başka yıldızların yörüngelerinde bulunan gezegenlere, "ötegezegen" adı veriliyor.

Videoyu Sitene Ekle

<iframe src="https://www.mistikalem.com/video-embed/19239" width="640" height="360" frameborder="0"></iframe>

Uzayın Meksika Şapkası Sombrero Gökadası

Sombrero Galaksisi yıldızlarla dolu olsa da şaşırtıcı bir şekilde yıldız oluşumunun merkezi değildir.

Kara deliklerin çıkardığı sesler

Kara deliklerden uzaya yayılan seslerle ilgili araştırma sırasında yerçekimi dalgalarına rastlandı. Kara deliklerin seslerine dair araştırma sonuçları 28 Haziran'da yayımlandı.

Dünya'ya en uzak yıldız keşfedildi

Earendel adı verilen 28 milyar ışık yılı uzaklıktaki yıldız Hubble Uzay Teleskobu tarafından keşfedildi.

Uzayda Tek Kanatlı Bir Kelebek görüntülendi

Videodaki kelebek kanadı aslında uzayda görüntülenen devasa bir gaz ve toz bulutu yani bir nebula. Tek kanatlı bir kelebeğe benzeyen bu parlayan bulutsu, tomurcuklanan bir yıldızı gizliyor.

Uzaydaki en genç kara delik keşfedildi

Gökbilimcile, Samanyolu'nun dışında ilk kez, yakın çevresindeki yıldızların hareketini takip ederek, küçük bir kara delik keşfettiler. Bu video keşfi özetliyor.

Mars'ın panoramik görüntüleri yayınlandı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Curiosity uzay aracından gelen Mars'ın panoramik görüntülerini yayımladı.