Jüpiter’in inanılmaz hızla renk değiştiren gizemli kutup ışıkları görüntülendi

NASA/ESA/CSA James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter’in Dünya’dakilerden yüzlerce kat daha parlak ve enerjik olan auroralarını yakın çekimle görüntüledi. Webb’in kızılötesi hassasiyeti ve Hubble’ın ultraviyole verileriyle birleştirilen araştırma, gaz devinin manyetosferine dair yeni ipuçları sunarken, beklenmedik bir gizemi de ortaya çıkardı: Webb’in gördüğü en parlak ışıklar, Hubble’ın verilerinde yok!

Jüpiter’in Auroraları Nasıl Oluşuyor?

Auroralar, yüklü parçacıkların gezegenin manyetik alanıyla etkileşime girerek atmosferdeki gazları aydınlatmasıyla oluşur. Jüpiter’de bu süreç Dünya’dan farklı:

Güneş rüzgarına ek olarak, uydu Io’nun volkanik patlamalarından saçılan parçacıklar, Jüpiter’in manyetik alanıyla hızlanarak auroraları besliyor.
H3+ trihidrojen iyonlarından gelen emisyonlar, atmosferin ısı dengesini anlamak için kritik önem taşıyor.

Webb ve Hubble’ın Çelişkili Verileri: Bilim İnsanlarını Şaşkına Çeviren Gizem

Leicester Üniversitesi’nden Jonathan Nichols liderliğindeki ekip, 25 Aralık 2023’te Webb’in NIRCam kamerasıyla çarpıcı veriler elde etti: Auroraların saniyede bir değiştiği gözlemlendi; bu, beklenenden çok daha hızlı bir dinamik.

Ancak Webb’in kızılötesinde tespit ettiği en parlak noktalar, Hubble’ın ultraviyole görüntülerinde bulunmuyor. Nichols, “Bu, düşük enerjili parçacıkların şimdiye kadar görülmemiş bir etkileşimi olabilir” diyor.

*******************************

Her biri Jüpiter'in kuzey kutbunun yakın çekim yakın kızılötesi görüntüsünü gösteren üç panel, turuncu tonlarında. Gezegen çoğunlukla karanlık. Kutup ışıklarının neden olduğu kalın, parlak yaylar ve halkalar kutupları kaplıyor. Soldan sağa, "08:15:00", "09:10:00" ve "09:55:00" olarak etiketliÜç panelin her biri aurora'yı birkaç dakika sonra gösteriyor... Her görüntünün sağ alt köşesinde belirtilen zaman damgaları, bu gözlemlerin 25 Aralık 2023'te yapıldığı zamanı (UTC) göstermektedir.

NASA/ESA/CSA James Webb Uzay Teleskobu, Güneş Sistemimizin en büyük gezegenindeki auroraların yeni ayrıntılarını yakaladı. Jüpiter'de gözlemlenen dans eden ışıklar, Dünya'da görülenlerden yüzlerce kat daha parlak.. Jüpiter'in auroralarının bu gözlemleri, 25 Aralık 2023'te Webb'in Yakın-Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ile yakalandı (F335M filtresi). Bilim insanları, H3+ olarak bilinen trihidrojen iyonundan gelen emisyonun, daha önce düşünülenden çok daha değişken olduğunu buldular. H3+, yüksek enerjili elektronların moleküler hidrojene çarpmasıyla oluşur. Bu emisyon kızılötesinde parlak bir şekilde parladığı için, Webb'in aletleri onu gözlemlemek için iyi donanımlıdır.

Kredi: ESA/Webb, NASA, CSA, J. Nichols(Leicester Üniversitesi), M. Zamani (ESA/Webb)

*******************************

Gelecek Araştırmalar ve Juice Ekibinin yeni görevi, bu tutarsızlığı çözmek için:

NASA’nın Juno uzay aracından gelen verilerle Webb ve Hubble gözlemlerini karşılaştıracak.
Avrupa Uzay Ajansı’nın Juice misyonu, 2030’larda Jüpiter’in buzlu uydularına ulaşarak manyetik alan ve auroral etkileşimleri inceleyecek.

Kaynak: Nature Communications’da yayınlanan makale (12 Mayıs 2025) ve Webb Gözlem Programı

Webb’in Jüpiter auroralarına dair bu çığır açan gözlemi, yalnızca gezegenin dinamiklerini değil, aynı zamanda güneş sistemi fizik modellerini de yeniden düşünmemizi gerektirebilir. Gizemli ışıkların sırrı çözüldüğünde, uzay hava olaylarına dair anlayışımız kökten değişebilir.

Daha fazla bilgi için NASA ve ESA’nın resmi sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Videoyu Sitene Ekle

<iframe src="https://www.mistikalem.com/video-embed/27024" width="640" height="360" frameborder="0"></iframe>

Uzayın Meksika Şapkası Sombrero Gökadası

Sombrero Galaksisi yıldızlarla dolu olsa da şaşırtıcı bir şekilde yıldız oluşumunun merkezi değildir.

Kara deliklerin çıkardığı sesler

Kara deliklerden uzaya yayılan seslerle ilgili araştırma sırasında yerçekimi dalgalarına rastlandı. Kara deliklerin seslerine dair araştırma sonuçları 28 Haziran'da yayımlandı.

Dünya'ya en uzak yıldız keşfedildi

Earendel adı verilen 28 milyar ışık yılı uzaklıktaki yıldız Hubble Uzay Teleskobu tarafından keşfedildi.

Keşfedilen ötegezegen sayısı 5 bini geçti

NASA, Güneş Sistemi dışında bugüne dek 5 binden fazla gezegenin keşfedildiğini duyurdu.

Uzayda Tek Kanatlı Bir Kelebek görüntülendi

Videodaki kelebek kanadı aslında uzayda görüntülenen devasa bir gaz ve toz bulutu yani bir nebula. Tek kanatlı bir kelebeğe benzeyen bu parlayan bulutsu, tomurcuklanan bir yıldızı gizliyor.

Uzaydaki en genç kara delik keşfedildi

Gökbilimcile, Samanyolu'nun dışında ilk kez, yakın çevresindeki yıldızların hareketini takip ederek, küçük bir kara delik keşfettiler. Bu video keşfi özetliyor.