Xfiles

Alaska'da göl üstünde uçan UFO'nun serap olduğu anlaşıldı

Alaska'daki ulusal parktaki göl üstündeki UFO görüntüsünün aslında Fata Morgana olarak adlandırılan, optik yanılgıdan kaynaklanan serap olduğu anlaşıldı.

Alaskada göl üstünde uçan UFOnun serap olduğu anlaşıldı

Alaska'daki Glacier Bay Ulusal Parkı'nda görevliler tarafından çekilen videoda su üstünde uçan gizemli bir cisim görülüyordu. 

Alaska'da suyun üstünde uçan UFO görüldü başlıkları ile yayınlanan video sosyal medyada büyük ilgi görürken, cismin UFO olduğu iddia edildi.

Videoyla ilgili tahminlerde bulunan komplo teorisyenleri  "Su üstünde veya suyun altına giden UFO'larla ilgili daha önce başka olaylar yaşanmıştı. Alaska'daki bu görüntü de benzer" yorumlarında bulundular. 

Aslında görüntü optik bir yanılgının ürünüydü. Glacier Bay Ulusal Parkı'daki bir yetkili, bu tarz optik yanılgıların Fata Morgana olarak adlandırılan bir tür serap olduğunu açıkladı.

Fata Morgana nedir?

Serap olarak da bilinen Fata Morgana, sıcak havalarda gözlemlenen optik yanılgılara, olmadığı halde görüldüğü sanılan görüntülere verilen ad.   Isınan hava yükselirken, kendisinden daha sıcak bir hava katmanıyla karşılaştığında sıcaklık terslemesinden 'serap' denilen optik olgu oluşuyor.

Sıklıkla çöllerde rastlanmasında rağmen, karada ve denizde de görülebilen serapların nedeni ısınan havada değişen ışık kırılım farkları.

Peki neden Fata Morgana deniliyor?

Seraplara Fata Morgana denmesinin nedeni Kral Arthur efsanesi. Morgana; Kral Arthur'un üvey kız kardeşi  Le Fay'ın adı.  Ejderha'nın nefesini kontrol etmek icin Merlin'i tuzağa düşüren Morgana'yı Büyücü Merlin, ceza olarak bir kristalin içine hapseder. Kristal Küre, dışarıdan bakıldığında doğal oluşum gibi göründüğünden bakanlar Morgana'yı görememektedir.

Işık kırılmalarından kaynaklanan göz yanlgılarına bu nedenle Fata Morgana denilmektedir. 

Yorumlar