Sağlık

Kaçış Sendromu nasıl bir hastalıktır?

Dünya çapında çok nadir görülen bir hastalık olan Kaçış Sendromu nedir, belirtileri ve vücuda verdiği hasarlar nelerdir?

 Kaçış Sendromu nasıl bir hastalıktır?

Kaçış Sendromu (Capillary leak syndrome), 1960 yılından beri bilinen ama çok az kişide rastlanan bir sağlık sorunudur. 

Kaçış sendromu, ciddi ataklar, aralıklarla tekrarlayan krizler ve benzeri belirtiler ile karakterize bir hastalıktır.

Hastalığın temelinde, kılcal damarlarda bulunan sıvı ve birtakım elemenlerin bilinmeyen bir nedenle hızlı bir şekilde gerçekleşen bu olayın sonucunda vücudun belirli kısımlarında şişlikler oluşur, hastanın tansiyonu ani bir şekilde düşer ve ciddi bir şok tablosu gelişir. Kaçış sendromu, halsizlik ve yorgunluk gibi çok basit şikayetlere yol açtığı gibi, kriz ve şoklarla da gelişebiliyor. Ataklar kimi zaman ayda bir kez kendini gösterdiği gibi yıllar sonrada ortaya çıkabiliyor.

Kaçış sendromunu tetikleyen haller;

Kemoterapi, Hantan virüsü, Endokrin hastalıkları, Bypass, Hipotansiyon, Böbrek yetmezliği.

KAÇIŞ SENDROMUNUN BELİRTİLERİ 

ABD’nin en büyük hastanelerinden Mayo Clinic'e göre, kaçış sendromu olarak da adlandırılan sistematik kılcal sızıntı sendromu nedeniyle, sıvı kan dolaşımından dışarı çıktıkça kan hacmi ve kan basıncı düşüyor. Bu durum böbreklerdeki, beyindeki ve karaciğerdeki dokuları normal işleyişi için ihtiyaç duydukları oksijen ve besinlerden mahrum bırakabiliyor. Durum tedavi edilmezse organ yetmezliğine hatta ölüme yol açabiliyor.

Kaçış sendromunun belirtileri daha çok panik atak bulgularıyla benzerlik gösterir. Sistemik kılcal sızıntı sendromunun "atakları"ndan genellikle bir veya iki gün önce, bir veya daha fazla spesifik olmayan semptomlarla karşılaşıyor.

Bu belirtiler arasında ise şunlar yer alıyor;

  • İltihaplanlanma,
  • Yorgunluk,
  • Karın ağrısı,
  • Mide bulantısı,
  • Kas ağrıları,
  • Artan susama,
  • Vücut ağırlığında ani artış

Yorumlar