Ali Rıza Bayzan Ali Rıza BayzanSufi ile Terapist

Sevgililer gününün değişik bir hikayesi

14 Şubat 2022 Pazartesi
Sevgililer gününün değişik bir hikayesi
Sevgililer gününün değişik bir hikayesi

Sevgililer gününün izini sürünce ilginç ve değişik hikayeler çıkar karşımıza.

Antik Yunan'da mitolojik tanrılardan Zeus'un Hera ile evliliğine dayanan Gamelia şenliği yapılırdı. Gamelion ayı günümüzde 15 Ocak- 15 Şubat'a karşılık geliyordu. 

Daha ileri tarihlerde ise Roma İmparatorluğu'nda 13-14-15 Şubat tarihlerinde kutlanan Lupercalia adlı festival karşımıza çıkıyor. Festivalde erkekler bir kutunun içine atılmış kağıtlardan kızların ismini çekiyordu. Festival boyunca bu eşleşmede bir araya gelen çiftler sevgili oluyor, hatta belki de evleniyordu.

Kilise pagan kutlamalarını bitirmek istedi ve şenlikleri Aziz Valentine adına kutlamalara dönüştürdü. İlk resmi Aziz Valentine günü Papa Gelasius tarafından 496 yılında 14 Şubat'ta ilan edildi. Aziz Valentine'in seçilmesinin ayrı bir hikayesi vardır.

İngiliz edebiyatının kurucularından Londralı Geoffrey Chaucer’ın 1382'de yazdığı “Kuşlar Meclisi” adlı şiiri kritik dönemeç olarak görünüyor. Bu şiirin esin kaynağı ise ünlü sufi Feridüddin Attar’ın XII. yüzyılda yazdığı “Mantıku’t-Tayr: Kuşların Konuşması” adlı efsane eseridir. Chaucer bu şiirinin 309 ve 310. dizeleri şöyleydi: "Çünkü Aziz Valentinus günüydü o gün / Ki her kuş gelir bir sevgili seçerdi o gün."

XIX. yüzyılda kapitalizm olaya el attı ve kartpostal geleneğini ticarileştirdi. 1916'da ABD Missouri'de Kansas merkezli Hallmark Kartları şirketi, seri üretime geçerek, kutlamaların şeklinin hemen hemen bugünkü halini almasında önemli dol oynadı. 

Ve aşk kapitalizmin bir metaı haline geldi, biyologlar aşkı hormonal bir etkinlik olarak tanımladı.  Bununla etkileşimli olarak da sahici aşkın yerini narsist aşk aldı.

 Ezcümle paganizmden hıristiyanlığa, hıristiyanlıktan kapitalizme ve narsisizme uzunan karmaşık bir öyküsü vardır sevgililer gününün.

Ali Rıza Bayzan - Mistikalem.com

instagram: alirizabayzan

twitter: @arbayzan

facebook: Ali Rıza Bayzan