Ali Rıza Bayzan Ali Rıza BayzanSufi ile Terapist

'Koklamaya kıyamam benim güzel Manolyam'

20 Haziran 2022 Pazartesi
'Koklamaya kıyamam benim güzel Manolyam'
'Koklamaya kıyamam benim güzel Manolyam'

Geçenlerde bir manolya ağacında açan çiçeği gördüm, hem güzelliği hem büyüklüğüyle göz kamaştırıyordu. Fotoğrafını çekme imkanım yoktu o an, içimde ukde kalmıştı.

Bugün nadiren girdiğim twitterda Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu'nun fotoğrafıyla karşılaştım. Tüfekçioğlu, Zeki Müren'in "Koklamaya kıyamam benim güzel manolyam" sözleriyle sunuyordu fotoğrafı.

Oradan Zeki Müren klasiğini youtube'da dinlemeye koyuldum ki yayınevinde arkadaşlar hocam bu kahvesiz dinlenmez dediler, kahve ısmarladılar:))

Tabi manolyaya takılınca araştırmak şart oldu.

Bitki uzmanlarından öğrendim ki "MANOLYA, DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇİÇEK AÇAN AĞACI" Manolya çiçeği 30 cm genişliğe ulaşabiliyor. Türüne göre eflatun, mor, sarı, pembe ve beyaz renkli çiçekler açabiliyor.

Manolyanın 80 tür çeşidi varmış, bizde yaygın olan 4 çeşidiymiş. Bazı çeşitleri Mart-Nisan'da çiçeklenirken bazıları Haziran-Temmuz'da çiçekleniyormuş. Haziran ve temmuz aylarında beyaz çiçek açan manolya (magnolia grandiflora), on iki ay boyunca yapraklarını dökmez.

Bu kadarı yetmezdi tabi; araştırmaya devam ederken Dr. Salim Aydın'dan İstanbul Kültüründe Manolya adlı yazısıyla karşılaştım:

"Osmanlı’da şehir kültürünü temsil eden, İstanbul’a Tanzimat döneminde (1839 sonrası) gelen bir ağaçtır. Manolyanın en güzel seyredildiği yer, İstanbul’da Beylerbeyi Sarayı’dır. Haziran ve temmuz aylarında Boğaz gezisi yapanlar için doyumsuz bir seyir dinletisidir beyaz açmış manolya çiçekleri... Sabahın serinliğinde limon çiçeği kokusuyla gösterir kendini. Sadece seyredersiniz onları, manolya çiçekleri koklanmaz ve koparılmaz. Kopardığınız zaman boynunu büker, hemen solar." (Dr. Salim Aydın İSTANBUL KÜLTÜRÜNDE MANOLYA, 2016, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Belleteni)

Okumalara devam ederken edebiyatçılarımızın ve ressamlarımızın manolya temalı çalışmaları çıktı karşıma; örneğin Osman Hamdi Bey'in asistanı olan ve bir dönemin öncü ressamı İbrahim Çallı 15 tablo yapmış manolyalar için. Dedim şimdilik bu kadar yeter, bu konunun ucu bucağı yok:))

Ali Rıza Bayzan - Mistikalem.com

instagram: alirizabayzan

twitter: @arbayzan

facebook: Ali Rıza Bayzan