Aya Yorgi Çıngırakları

20 Eylül 2019 Cuma
Aya Yorgi Çıngırakları
Aya Yorgi Çıngırakları

Büyük Ada’nın en güzel ve yüksek tepesine inşa edilmiş Aya Yorgi Kilise’sinden bahsetmek istiyorum. İstanbul Sirkeci İskelesi’nden kalkan vapurlar ile tüm adaları geride bırakarak iki buçuk saatlik yolculuğun sonunda ada iskelesinde indik. Tam karşımızda bulunan pembe çiçekler altıyüz metre uzaktan dahi fark ediliyordu. Yaz aylarının kalabalık adayıda oldukça hareketlendirmişti. Aya Yorgi Kilisesine yaklaşık iki saat yürümeniz gerekiyordu. Bu sebeple kalma imkanınız yok ise hızlı olmanızda fayda var. Adanın muhteşem evlerinden, bozulmamış dokusundan gözlerinizi alabilirseniz tabi. Faytonlarda güzel görünmekle birlikte yakın zamanda muadilleri ile değiştirilirse daha iyi olacağını düşünüyorum.

Konumuza geri dönersek Aya Yorgi Kilisesi M.S. 3. Yy. hıristiyan inancından dolayı öldürülen Kapadokyalı Aziz Georgios’tan Alan bu iki katlı küçük kilisenin diğer adı “Eski Kilise”dir. Bu manastırın bin yıllık olduğuda söylenceler arasındadır. Aya Yorgi Kilisesi Efes’teki Meryem Ana’nın evi ile birlikte hıristiyanlar tarafından Hac noktası olarak kabul edilir. Bu sebeple her yıl 23-24 Eylül’de buraya ziyarete gelmektedirler. Ortodoks mezhebinde 23 Nisan Yorgo’ların “İsim Günü”dür.  24 Eylül ise Hz. İsa’nın havarisi Paulus’a tabi olan Aya Thekla’nın anıldığı tarihdir.

       Efsaneye  göre unutulan bu kilise Aya Yorgi’nin bir çobanın rüyasına girerek kiliseye uzanan yola tırmanmasını, minik çan, çıngırak sesleri duyduğu yerde durarak kazmasını istemesi neticesinde serüven başlamıştır.

Başta rüyaya önem vermeyen çoban bu rüyanın tekrarlanmasına kayıtsız kalamamış ve çıplak ayak yürümüş ve yol boyunca hiç konuşmamıştır. Belki fakirlikten belki de yalnızlıktan böyle olmuştur.

Çoban kiliseye yaklaştığında çan seslerini duyduğu yerde durup kazmaya başlayarak, her biri gömüldüğü günkü gibi görünen kutsal objeleri bulmuştur.

İşte çobanın ayak izlerine basmak için Azap yolunda ayakkabılarınızı çıkararak yalın ayak kilisenin bulunduğu yere doğru dileklerimizi tutarak yürümeye başladık. ü

Size tavsiyem bunu denemeniz içinizde kendinizle neler konuşacağınıza inanamayacaksınız. Ayağınıza batan taşlar, sessizliğiniz, hedefleriniz ve hayat yürüyüşünüz haline gelecek bir deneyim yaşayabilirsiniz. Size eşlik eden muhteşem manzara zaman zaman ayağınıza batan cisimlerin acısınıda azaltacaktır. Kiliseye ulaştığınızda küçük bir yapı ile karşılaşacaksınız. İçeriye girip çıngırağınızı alın bunu artık hak ettiniz. Fakat dilek dileyerek bu yolu yürüdü iseniz dileğiniz gerçekleştiğinde çıngırağı kiliseye geri getirip bırakmalısınız.

Kiliseden çıktıktan sonra hemen yanındaki restaurantta manzaraya karşı bir şeyler  yiyip içerek muhteşem manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz

                                                                                                                                                                                                           Havvanur İncekara - Mistikalem.com

Şifalı Taşlar Uzmanı
                                                                                                                   Karma&Spritüel Astrolog
                                                                                                             İncekarahavvanur@gmail.com
                                                                                                                   twitter : @havvanurincekar
                                                                                                 instagram: @havvanurincekara_sifali_taslar

                                                                                                   facebook: havvanurincekara.sifalitaslar