Ruhsal

Tatil sonrası normal hayata dönüşü kolaylaştıracak taktikler

Tatil sonrasında günlük hayata adapte olmada zorlanılmasının doğal bir süreç ancak sürecin uzaması ve günlük hayattaki işleri aksatması oldukça tehlikeli başka bir sürece yol açabilir.

Tatil sonrası normal hayata dönüşü kolaylaştıracak taktikler

Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, tatil dönüşünde rutin hayatlarına alışmakta zorluk çeken ve adaptasyonda sorun yaşayanlara önemli tavsiyelerde bulundu:  

Tatil sonrası rutin işleyişi gerçekleştirmekte zorlanma yaşanabilir. Konsantrasyon sorunları, isteksizlik, mutsuzluk ve umutsuzluk yaşanabilir. Bunun başlıca nedeni yaşam tarzımızın tatilde ve rutinde farklı olmasıdır. İyi geçen bir tatil sonrası eski rutine dönmek hayatın ne kadar sıradan, stresli ve keyifsiz olduğunu düşündürebilir. Rutinin değişmesi ve adapte olmada zorlanılması gayet doğal bir süreçtir. Tek önemli nokta, bu sürecin uzamaması ve hayatın rutinine adapte olunabilmesidir. 

Tatil sonrası adaptasyonla ilgili yaşanan sorunun günlük hayattaki işlevi engellemesi ve uzun sürme eğilimi göstermesi durumunda bir uzmandan destek alınması süreci kolaylaştırabilir.  

Tatil dönüşü zaman tanınmalı, meşguliyetler artırılmalı

Uzun ya da kısa bir tatil sürecinde rutin dışında bir zaman dilimi yaşandı. Dinlenme, eğlenme, gezme, sorumlulukları bir kenara bırakmanın ardından eski rutine dönmekte zorlanma yaşanabiliyor.

Tatil dönüşü rutin yaşama daha kolay adapte olunabilmesi için şu tavsiyeleri öneririm: 

  • 1-2 hafta alışma süresi tanınmalı,
  • Tatil sürecinizde keşfedilen ve yapmaktan hoşlanılan aktiviteler rutin hayatta az da olsa programlanmalı,
  • Meşguliyetler artırılmalı, keyif alınan şeylere yönelim olmalı,
  • Bir sonraki tatil için planlama yapılmalı,
  • Tatile çıkıldığı için rutin ile ilişki tamamen kesilmemeli,
  • Olaylardan az da olsa haberdar olunmalı ve
  • Sağlıklı beslenilmeli.

Yorumlar