Ruhsal

Korku kaçarak değil yüzleşerek yenilir

Korkudan uzaklaşmak veya o korkuyu engellemek için yapılan her kaçış hamlesi, aslında yaşanan korkuyu pekiştirmeye yol açar.

Korku kaçarak değil yüzleşerek yenilir

Korku nedir?

Evrensel bir duygudur. Korku, kişinin duygusal veya fiziksel anlamda kendisini tehlike altında hissetiği anlarda verdiği uyarıcı tepki ve yaşamsal mekanizma duygusudur.

Korkunun fiziksel belirtileri

Korku duygusu, titreme, terleme, kalp atışında hızlanma, kasılma veya donma, ağız kuruluğu, düşünce ve algıda yavaşlamaya yol açabilir.  

"Öte yandan korku ile kaygı sık sık karıştırılır" diyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psk. Kübra Uğurlu, iki duygu arasında farkı şöyle açıklıyor: “Korku somut olarak var olan bir tehlikeye karşı hissedilen duygu iken, kaygı potansiyel bir tehlikeye karşı hissettiğimiz duygudur."

 Kaçma eylemi korkuya karşı bir tür savunma mekanizmadır

İnsanın varoluşundan bu yana hayatta kalmak için mücadele ettiğini ve çeşitli sebeplerden ötürü birçok kez korkuya maruz kaldığını belirten Psk. Uğurlu, bazen bu korkuların ileri noktalara gelip, gündelik işlevselliğimizi zayıflatıp hatta engelleyebildiğinin altını çizerek,  “Örneğin; araba kazası yaşayan birinin sonraki dönemlerde, tekrar başına aynı şeyin gelmesi korkusuyla her seferinde arabaya binmekten kaçınması. Bu durum kişinin gündelik işlevselliğini yavaşlatabilen en basit örneklerden biridir. Bir diğer yönden kaçma eylemi bir tür savunma mekanizması olarak da çalışır. Bu örnekler çoğaltılabilir; yükseklik korkusu, asansör korkusu, uçak korkusu gibi… Ancak korkulardan ne kadar kaçarsak bilindışında kaçtığımız o korkuyu bir o kadar önemli ve büyük kılarız” diyor.

Her kaçma hamlesi aslında yaşanan korkuyu pekiştirir

Psk. Uğurlu, kişinin korkudan uzaklaşmak veya o korkuyu engellemek için yaptığı her kaçma hamlesinin aslında yaşadığı korkuyu pekiştirmesine neden olduğuna dikkat çekiyor. Kişinin korkulardan kaçmak yerine aşamalı olarak korkularıyla yüzleşmesi ise yaşadığı korkuyu yenmesi için uzun vadeli bir güven ortamı oluşturacağını anlatan Psk. Uğurlu, şöyle devam ediyor: “Beyin korku duyulduğu için kaçılan durumu, canlıyı ya da nesneyi değerinden daha fazla önem atfı vakfeder. Korkuya profesyonel bir psikolojik destekle aşamalı maruz ve çözümleme sürecine girilmesi kişinin psikolojik dayanıklılığı arttırmasına yardımcı olacak, gündelik yaşam standardını tekrar yükseltmesini sağlayacaktır.”

Yorumlar