Kaygı bozukluğu denklemini bozan faktör

28 Mart 2022 Pazartesi
Kaygı bozukluğu denklemini bozan faktör
Kaygı bozukluğu denklemini bozan faktör

Kaygı bozukluğu tutulamamış yasla ilintili ancak izahı bu kadar basit değil. Yitirilenin yası tutulamazsa, bir diğer deyişle ölmüşlüğü (metaforik olarak ya da gerçekten) teyitlenmezse, statüsü ölmüş’den kaybolmuş’a evriliyor. Yitirilen şu an burada bulunamayınca (kayıp) her yerde bulunmaya başlıyor yani yitirenin psişesini kaplıyor. Ancak psişeyi yokluğuyla, kaybolmuşluğuyla kaplıyor: Tanrı gibi. Varlıksız bir varlık hali, bedensiz bir hortlak oluyor öteki ve bu haliyle büyük ötekiye katılıyor ya da onu besliyor.

Böylece yitiren başka bir ötekiyle temas ettiğinde, orada sadece karşılıklı bakışma, karşılıklı görme olmuyor, artık her sahneyi hortlak da izliyor ve Büyük Öteki olarak bakışları ve gözü hep eksikte. Yani Tanrı hep izliyor. “Tanrı” en ayıplarımızı, en derin arzularımızı bile görüyor ve yargılıyor.

Kaygı bozukluğu olan kişi diğerlerinin bakışlarından ya da diğerlerinin onu nasıl algıladığından tedirgin olmuyor. O, bu hortlak tanrının ona ne yapacağından, onu nasıl göreceğinden ve nasıl yargılayacağından korkuyor. Yani kaygı bozukluğu olan kişi biriyle sevişirken ebeveynine yakalanmış genç gibi yoğun gerginlik ve utanç hissediyor.

Fakat bu deneyime düşmek için bir bileşen daha gerekiyor: kaygı bozukluğu çekenin kendini görmemesi. Bu acı senaryo yitiren, yasını tutmayan, kendisini de görmediğinde ortaya çıkıyor. Çünkü birini ya da bir şeyi yitirmek, sadece o gideni var’dan yok’a düşürmek suretiyle dönüştürmüyor aynı zamanda yitiren de dönüşüyor.

Yitiren yasını tutarak yeni kendiliğini de gördükçe, bu hortlak tanrının bakışları zayıflıyor. Çünkü aslında hortlak tanrı, orada kendini ve yiteni farkında olmayan bu özneyi korumak, onu kendi gerçekliğine getirmek üzere sadece bir alarm uyarı sistemi görevi görüyor. Kişi kendini gördükçe ve kabullendikçe, onun otoritesine ihtiyaç da azalıyor bu da kaygı bozukluğu denklemini bozuyor.

Kaygı bozukluna benim çözümüm: sesimi duymak, yüzümü görmek, vücudumun hareketini aynada izlemek. Bedenime dokunmak. Kendimi farkına varmak. Kendilik imgemi, reel halimle beslemek ve yitenin yitmişliğini anmayla bir yandan onurlandırırken diğer yandan anbean teyit etmek.

Hortlak toza dönüşene kadar.

Caput Draconis - mistikalem.com

Prof. Yaşam Koçu, NLP ve Öğrenci Koçluğu
Usui-Kundalini Reiki II
Seans/iletişim: w.erleichda@gmail.com

www.youtube.com/user/thejenrachelblack