Celal Şengör'ü izlerken ben utandım şahsen!

18 Eylül 2021 Cumartesi
Celal Şengör'ü izlerken ben utandım şahsen!
Celal Şengör'ü izlerken ben utandım şahsen!

İnternete düşen bir video ve sosyal medyada kadın gruplarının yaptığı bir ifşaya göre Celal Şengör öğrencisini alenen taciz etmiş. Üstelik bunu dünyanın en makul ve kendisine hak eylemiymiş gibi bir videoda da bir güzel izah etmiş. Bir insanın bedenine izni olmadan dokunmak tacizi bir yana, bir de “ebeveyninin bile veremediği terbiyeyi öğrencisine verecek kadar” varlık alanını geniş sanma tacizi var ki, zaten bana sorarsanız diğer tüm tacizler, Şengör’ün diğer boş lafları ve Şengör gibilerin varlığının tüm tesisi de bu hadsizlikten çıkıyor. Ancak bu onların suçu değil, bizim suçumuz.

Türkiye’de topluma faydalı ya da toplumca onaylanacak bir üretimde bulunmaya başladığınızda, yani “biri” olduğunuzda deneyimlediğiniz yaşantı ile, hiç kimse iken deneyimlediğiniz çok başka. Hiç kimse iken görünmezsiniz. Ne sözleriniz, eylemleriniz, ne kimliğiniz ya da emeğiniz bir anlam ifade etmez. Sadece toplumun yerli yersiz kurallarına göre yanlış yaparsanız, insanlar size kafalarını azarlamak için çevirir ve bunun dışında herkes dikkatini kendi idolüne verir. Bu sebeple tek başına oyununa terk edildiğinden, arada bir burnunu karıştırıp çıkan sümüğü yiyen çocuk gibi, sıradan bir Türkiyeli'de de aslında edep, sınır, ahlak içselleşmez, sadece “büyükler” bakarsa oynadığı bir role dönüşür.

Topluma sunduğumuz katkılarla “görünür” olmaya başladığımızda ise üç gün önce bizimle sadece azar veya yok sayma üzerinden diyalog kuran diğerleri, birden ortama sunduğumuz katkıdan olmamak adına her nazımızı, tavrımızı sineye çekmeye başlarlar. Bu aşırı müsamaha da aslında yok saymakla eştir. Bu yüzden insanın görünmezken büründüğü sümük canavarı, çok göründüğünde de aşikâr olur ve böylece edepsizlik alenileşir. Çünkü Türkiye’de insan toplumsal anlaşmalar olmaksızın, hep kendi vicdanına terk edilir ve o da içindeki canavara yenilir.

Oysa insanlara şu topluma katkı sunsunlar sunmasınlar saygı ve temel haklarına hassasiyet göstermeyi bilsek ya da sırf bulunduğu alana katkı sağlıyor diye her nazını çekmesek, sınır aştıklarında onları insanlığa tekrar tekrar davet etsek, böyle başkası adına utanma hissini tetikleyen videolar görmeyiz. Ben utandım şahsen.

Taciz videosu olmasından öte o videoda, Şengör’ün kendi kendine, yalnızmış gibi kendi aşırı şişirilmiş imajıyla sohbette olmasından, neredeyse mahrem bir nahoş iç konuşmayı bu kadar aleni ortaya koyuyor olmasından utandım.

Şengör gibilerin üretimleri yüzünden alttan alınmasından ve “hiç kimse” olanların da ne yaparlarsa yapsınlar görülmemesinden, ama aslında günün sonunda kimsenin ötekini görmemesinden, hep bir at gözlüğüyle gezmesinden ve bunun topluma sonuçlarından sıkıldım.

Herkesi görün. Herkese insan olduğunu ve ona göre hakları ama aynı zamanda uyması gereken kuralları olduğunu hatırlatın, durun. İster erkek olsun ister siyasetçi. İster kadın olsun ister işçi.

Caput Draconis - mistikalem.com

Prof. Yaşam Koçu, NLP ve Öğrenci Koçluğu
Usui-Kundalini Reiki II
Seans/iletişim: w.erleichda@gmail.com

www.youtube.com/user/thejenrachelblack