Beklenti ne zaman can yakar?

26 Mayıs 2020 Salı
Beklenti ne zaman can yakar?
Beklenti ne zaman can yakar?

Beklenti ne zaman can yakar? Beklenti komple tü kaka bir şey midir?

İnsanın, kendini “öyle” sandığı şey ile, aslında olduğu şeyin arası ne kadar açılırsa, beklentileri de o kadar büyür. Burada Dickens’ın harika romanında anlattığı Great Expectations durumu yani büyük beklentiler ortaya çıkar. Orada başkarakter Pip, kendini muazzam potansiyel barındıran ve bunu gerçekleştirecek bir genç olarak görüyor, dolayısıyla tüm beklentilerini de buna göre kuruyordu. Aslında yetim bir köylü olmasına rağmen, asil sınıfın parasının, aşkının, komforunun yolunu gözlüyordu. Ta ki Miss Havisham ona bir gün “ sen kimsin ki? Salonlarda boy göstersen de, oralara uymak için adab-ı muaşereti çok iyi hatmetsen de realitede kâtiplik eğitimi almış bir köylüden ibaretsin” diyene ve onu gerçeklikle yüzleştirene kadar.  O zaman Pip’in beklentileri de, en popüler asil soylu olmaktan çıkıp, kâtiplikle para kazanmak ve kendini geliştirmek, asil yavuklusuna duyduğu aşkı da şimdilik derinlere gömmek gibi, realiteyle uyumlu hale gelmişti. Üzülmeyin, romanın sonunda Pip aşkına da kavuşmuştu. Beklediği gibi haaarika olduğu için gelmemişti ama kadın ona. Daha gerçekçi bir sebeple, sevdiği için gelmişti.

İşte ideal imajımızla olduğumuz insan arasındaki o hava boşluğudur civa beklentilere bizi sokan ve büyük hayal kırıklıkları getiren. Yoksa elbette beklenti içinde olmak iyi hatta gereklidir bence. Hayattan beklediğiniz hiçbir şey yoksa, ölmüşsünüzdür.

Ölmediysek bekleyelim derim ben. Ama beklediklerimiz, o “çok mu şey istiyorum!” larımız gelmiyorsa, hava boşluğuna da bir bakalım.

Günün sonunda biz ile gerçek hazzımız arasına ne girdiğini bilmek, arzulamanın kendisi kadar önemlidir.

Caput Draconis - mistikalem.com

Prof. Yaşam Koçu, NLP ve Öğrenci Koçluğu
Usui-Kundalini Reiki II
Seans/iletişim: w.erleichda@gmail.com

Instagram: ccaputdraconiss

www.youtube.com/user/thejenrachelblack