Turizm

Pushkar Hayvan Fuarı’nda Rekor Fiyatlar: 60 Milyonluk At, 92 Milyonluk Manda

Hindistan’ın Racasthan eyaletindeki ünlü Pushkar Hayvan Fuarında fiyatlar bu yıl da dudak uçuklattı. 15 crore rupi değerindeki at “Shahbaz” ve 23 crore rupilik manda “Anmol”, fuarın yıldızları oldu.

Pushkar Hayvan Fuarı’nda Rekor Fiyatlar: 60 Milyonluk At, 92 Milyonluk Manda

Rekor Fiyatlı Hayvanlar İlgi Odağı Oldu

Pikar (Pushkar) Hindistanda  Brahmin'lerin yoğun olarak yaşadığı kutsal bir şehir. Kente 1001 adet tapınak olduğu söyleniyor. Burası aynı zamanda ünlü hayvan fuarı ile tanınıyor.

Hindistan'ın Rajasthan eyaletindeki Pushkar kentindeki fuarda  başta develer olmak üzere çeşitli çiftlik hayvanlarının alım satımı yapılıyor. Her yıl gerçekleştirilen panayır, dünyanın en büyük deve ve hayvancılık fuarları arasında gösteriliyor.

Hindistan’ın en büyük canlı hayvan etkinliklerinden biri olan Pushkar Hayvan Fuarı, 30 Ekim–5 Kasım tarihleri arasında binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu yıl 4.300’den fazla hayvanın kaydedildiği fuarda, 3.028 at ve 1.306 deve yer alıyor. En çok ilgi gören hayvan ise Chandigarhlı yetiştirici Gary Gill’e ait 2,5 yaşındaki Marwari cinsi “Shahbaz” oldu.

Gill, “Shahbaz birden fazla yarış kazandı, soylu bir kan hattına sahip. Üreme ücreti 2 lakh rupi, satış fiyatı ise 15 crore rupi” dedi. Gill, at için 9 crore rupi teklif geldiğini ancak satmayı düşünmediğini belirtti.

‘Krallar Gibi Yaşayan’ 23 Crore’luk Manda

Fuardaki bir diğer yıldız, 1.500 kilogram ağırlığındaki “Anmol” adlı manda. Sahibi Palmindra Gill, hayvanını “krallar gibi yaşattığını” belirterek, Anmol’un her gün süt, saf tereyağı (desi ghee) ve kuru yemişlerle beslendiğini söyledi.

Yine fuarda yer alan Ujjainli yetiştiriciye ait 600 kilogramlık “Rana” isimli manda da günlük 1.500 rupi değerinde özel bir karışımla besleniyor. Karışımda gram unu, yumurta, süt, yağ, tereyağı ve karaciğer tonikleri bulunuyor.

Minyatür İnek ve Soylu At Badal da Fuarda

Pushkar’daki en sıra dışı hayvanlardan biri de yalnızca 40 santimetre (16 inç) boyundaki inek. Jaipur’un Bagru bölgesinden Abhinav Tiwari, fuara 15 farklı cins inek getirdiğini belirtti.

Ayrıca 285 tayın babası olan “Badal” adlı efsanevi Marwari aygırı da yine ilgi odağı. Badal için 11 crore rupi teklif geldiği bildirildi ancak sahibi hayvanı satmadı.

Güvenlik ve Sağlık Önlemleri Arttırıldı

Ajmer kırsal bölgesi Emniyet Müdürü Ramchandra Chaudhary, bu yıl fuar alanında 2.000’den fazla polis memurunun görev yapacağını açıkladı. “Ziyaretçilerin güvenliği ve düzenin sağlanması için tüm ekipler görevlendirildi,” dedi.

Rajasthan Hayvancılık Dairesi de, fuar alanına getirilen her hayvanın veteriner muayenesinden geçirilip dijital olarak kayda alındığını duyurdu. Daire Başkan Yardımcısı Sunil Ghiya, “Tüm hayvanlar giriş öncesi sağlık kontrolünden geçiyor. Veteriner ekipleri 24 saat görevde,” dedi.

Fuar alanında canlı ticaret sürerken, “en iyi süt üreticisi”, “en iyi at ırkı” ve “en şık deve” gibi yarışmalar da yoğun ilgi görüyor. Bölgeye hem yerli hem yabancı turistlerin akın ettiği bildirildi.



Yorumlar