Özümüzdeki Kahraman Çalışması

23 Haziran 2020 Salı
Özümüzdeki Kahraman Çalışması
Özümüzdeki Kahraman Çalışması

ÖZÜMÜZDEKİ KAHRAMAN

Bazen danışanlar; psiko-dönüşüm sürecine ilk adımlarını attıklarında biraz çekingenlik, utanma, ürkme, kaygı, hallerini deneyimleyebilirler. Böyle durumlarda; terapatik olarak dışsallaştırma teknikleri ile ilerlemek danışanın sürece uyumunu ve sürece ilişkin güven zemininin yapılandırılmasını sağlamaktadır.

Özümüzdeki Kahraman Çalışması*:

Gerekli malzeme: A-4 beyaz kağıt-renkli boya kalemleri ve istediğiniz yapışkanlı semboller-materyaller (isteğe bağlı).

Şimdi elinize A-4 boyutunda bir kağıt alın. Bu kağıdı enine 2 ye katlayın ardından 3 eşit parçaya ayırın. A-4 kağıdınızı açtığınızda 6 adet eşit oranda minik kareleriniz olacak, yaşam sahnenizin kareleri smile ifade simgesiİster resim çizerek, ister yazı ile ifade ederek hikayenizi oluşturabilirsiniz.
Şimdi iç sesinize odağınızı yöneltin, özünüzdeki kahraman ile bir dialog oluşturacağız, hazır mısınız? 

1. kare için: "kahramanın kim?"
2. kare için:"kahramanın problemi nedir?"
3. kare için:"kahramana neler yardımcı oluyor?"
4. kare için:"kahramanın işini zorlaştıran şeyler nelerdir?"
5. kare için: "kahraman bu problem/sorun ile nasıl başa çıkıyor?"
6. kare için: "hikayenin sonunda ne oluyor?"

**(6 parçalı hikaye tekniği; İsrailli psikolog ve travma terapisti Prof.Mooli Lahad tarafından oluşturulmuştur. Şu an drama ve oyun terapinde kullanılan bir metafor /dışsallaştrıma tekniğidir.)

Psiko-dönüşüm sürecinde şifa bedende başlar. Eğer danışan beyninin sol yarım küresini oldukça aktif kullanmakta ise öncelikle zihninin içerisindekiler ile yüzleşmesi için çeşitli "dışsallaştırma" teknikleri uygulanır ki zihninin içerisindeki hikayeler ile yüzleşsin. Böylece yavaşça denge hali oluşmaya başlar. Çünkü doğada "iyilik"-"kötülük" kavramları yoktur. Sadece "denge ve dengesizlik" mevcuttur. Denge; olanı olduğu gibi kabul ettiğimiz ve güç (esneklik) ve mutluluğu (özgüven / "öz'e güven; özümüzde deneyimlediğimiz an olma halindedir.

Uzman Psikolog Özge Genlik