Uzay

Mars'ta renkli garip bulutlar gözlemlendi

Mars yörünge aracı Curiosity'nin çektiği yeni fotoğraflarda, Mars atmosferinde bugüne dek gözlemlenen bulutlardan çok daha yüksekte, renkli ve garip bulutlar görüntülendi.

Marsta renkli garip bulutlar gözlemlendi

Mars’a keşif amacıyla yollanan Curiosity, Mars’ta "olağan dışı" bulutlar görüntüledi. Görüntülerdeki bulutlr, bundan önce gözlemlenen bulutlara benzemiyor ve daha yüksekte görünüyor.

NASA'nın Mars keşif aracı Curiosity'nin Kızıl Gezegen'den son gönderdiği  gökyüzü fotoğraflarında Mars atmosferindeki renkli bulutlar dikkatleri üzerinde topladı.

Colorado'daki Uzay Bilim Enstitüsü'nden atmosferbilimci Mark Lemmon, "Her zaman hangi renklerin ortaya çıkacağını merak ettim: Kırmızılar ve yeşiller ve maviler ve morlar. Mars'ta bir şeylerin rengarenk parladığını görmek gerçekten çok havalı" diye konuştu.

Daha önce bilim insanlarının yaptığı tahminlerde, Mars bulutlarının daha alçak irtifada ortaya çıkacağı öngörülmüştü.

Genellikle Curiosity'nin üzerinden geçen bulutların tamamen buzla dolu olduğu ve Mars yüzeyinin 60 kilometre kadar üstünde olması bekleniyor. NASA görselde yer alan bulutların irtifası hakkında bir açıklamada bulunmadı. Ajansın görüntülerinde yer alan bulutlar, kuru buz adıyla da bilinen donmuş karbondioksitten oluşuyor. Bu bulutlardan yansıyan güneş ışıkları parlamalara yol açıyor.

Yorumlar