Sağlık

Aşırı kullanım haline Zerdeçalın 8 Zararlı Etkisi

Anti-bakteriyel, anti-mikrobiyal, anti-inflamatuvar özelliklere sahip zerdeçalın sağlığa pek çok yarar sağlarken çok fazla kullanıldığı takdirde zararlara da yol açmaktadır. Zerdeçal kullanımında aşırıya kaçmamak için bu zararları bilmekte yarar var.

Aşırı kullanım haline Zerdeçalın 8 Zararlı Etkisi

Hint Safranı olarak da bilinen zerdeçal, sarı rengiyle  son zamanlarda kullanımı artan şifalı bir bitki. Ancak  zerdeçalın faydalarının yanı sıra  çok fazla kullanıldığı takdirde zararları da var. 

Zerdeçalın Zararları ve Yan Etkileri

  1. Demir Eksikliğine Neden Olur
  2. Kan Basıncını Düşürür
  3. Mide Sorunlarına Yol Açar
  4. Diyabet Riski Oluşturur
  5. Böbrek Taşı Riskini Artırır
  6. Alerjik Reaksiyonlara Sebep Olabilir
  7. Bulantı ve Kusmaya Neden Olabilir
  8. Ameliyatta Kanama Riskini Artırır

Zerdeçalın  8 Zararlı Etkisi

1) Zerdaçal Demir Eksikliğine Neden Olur

Sağlıksız ya da düzensiz beslenme sonucu ortaya çıkan demir eksikliği, metabolizma açısından da olumsuz bir etki oluşturmaktadır. Günlük hayatta bir beslenme düzeniniz yoksa tükettiğiniz bazı gıdalar vücudun demir oranında emilime neden olabilir. Tıpkı zerdeçal gibi! Aşırı miktarda kullanılan zerdeçal zamanla vücudun demir oranında hızlı bir düşüşe neden olmaktadır.

2) Zerdaçal Kan Basıncını Düşürür

Kan ve kan basıncı ile ilgili sık sık sorun yaşıyorsanız dikkat! Zerdeçal fazlası zararları arasında olan kan basıncı düşürme etkisi özellikle dolaşım sistemi ile ilgili problemleri olanları ilgilendirir. Kan basıncının düşmesi normal şartlar altında pek tehlikeli sayılmasa da zerdeçalı gerekenden fazla kullandığınıza kan basıncı da fazlasıyla alt seviyelere düşecektir. Aynı zamanda vücuda giren zerdeçal kan basıncına olumsuz etki yaptığı gibi tüm bir vücudu sarsmaya ve birçok probleme neden olmaktadır. Siz de kan ya da kan basıncını dengede tutan ilaçlar kullanıyorsanız zerdeçal kullanırken dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.

3) Zerdaçal Mide Sorunlarına Yol Açar

Zerdaçal kullanımı zararları arasında sindirim sistemi hastalıkları yaşayanlara ve midesi hassas olanlarda olumsuz etkiler yaratabilmesi sayılabilir. Yemeklerde sık sık tercih edilen baharatlar her ne kadar lezzeti tamamlayıcı bir unsur olarak görülse de çoğu zaman mide için yan etkiler oluşturmaktadır. Tıpkı diğer baharatlar gibi zerdeçal da aşırı tüketildiğinde mide asidi üretimini artırır. Eğer geçmişten gelen bir mide rahatsızlığınız varsa bilinçsiz zerdeçal tüketimi zamanla bu rahatsızlıkları tetikleyebilir.

4) Zerdaçal Diyabet Riski Oluşturur

Zerdeçalın bir etkisi de kan şekerinde düşüşe neden olmasıdır. Bu dengeleme anlamında yarar için kullabilen bir özellik olsa da  diyabet ilacı kullannların öncelikle doktora danışması ve zerdeçalın hangi miktarda kullanılacağını belirlemesi gerekir. 

5) Zerdaçal Böbrek Taşı Riskini Artırır
Lezzetli ve tam kıvamında yemekler hazırlamak için kullanılan baharatlar kana karıştığında farklı tepkimelerde bulunabilir. Özellikle zerdeçal gibi keskin ve baskın tatlar kana karıştığında kalsiyum ile etkileşime girer ve vücutta çözülemeyen yan etkilere sebep olur. Siz de düzenli olarak kontrollerinizi yaptırıyorsanız; ancak böbrek taşı riskine karşı şüpheleriniz varsa zerdeçal sizin için uygun bir baharat olmayabilir.

6) Zerdaçal Alerjik Reaksiyonlara Sebep Olabilir

Özellikle mevsim geçişleri döneminde etkisini fazlasıyla gösteren alerjik problemler, üzerine bir de zerdeçal eklenince ekstra büyük bir soruna dönüşebilir. Aynı zamanda zerdeçalın cilde zararları arasında sarı gıda boyasının da etkisini göz önünde bulundurmakta fayda var. Cilt problemlerine karşı önlem almak ya da alerjilerden kaçınmak istiyorsanız aşırı zerdeçal kullanından sakınmalısınız.

7) Zerdaçal bulantı ve Kusmaya Neden Olabilir

Eğer kan ile ilgili herhangi bir ilaç kullanıyorsanız kullandığız zerdeçal bu ilaç ile etkileşime geçer ve kanda sulanmaya neden olur. Zerdeçal aynı zamanda vücuttaki bazı fonksiyonları yavaşlatacağından mide bulantılarına ve hatta kusmalara neden olabilmektedir. Zerdeçal tozu zararları arasında mideyi zorlaması durumunu yaşıyorsanız kullanımı kesmeniz iyi olur. Her baharatın her bünyede aynı etkiler yaratmayacağını bilerek beslenme düzeninizi oluşturmalısınız.

8) Zerdaçal Ameliyatta Kanama Riskini Artırır

Eğer ameliyat olma durumunuz varsa en azından 2-3 hafta öncesinden zerdaçal kullanmamanızda yarar var.  Kan sulandurucu özelliği olan Zerdeçal pıhtılaşmayı yavaşlatabileceği için sınıtılara neden olur. 

Yorumlar