bilimsel

Mozart'ın besteleri Epilepsi'ye şifalı çıktı!

Psikolojide Mozart Etkisi artık bilimsel olarak da kanıtlandı. Araştırmalara göre Mozat müziği dinlemek epileptik nöbetlerde önemli oranda azalma sağlıyor.

Mozartın besteleri Epilepsiye şifalı çıktı!

Mozart müziğinin etkili nörostimülasyon yöntemi olabileceği ve tedavisi zor hastalarda bile epileptik nöbetlerin sıklığını azalttığını ortaya çıktı. 

Mozart'ın bestelerinin mental sağlık üzerinde olumlu etkileri 1990'lı yıllardan beri araştırılıyor. Aradan geçen 30 yılda birçok çalışma yapıldı.

Son olarak Pisa Üniversitesi (University of Pisa) araştırmacıları, Mozart Etkisini araştıran isimler oldu ve  Mozart müziğinin epilepsi üzerindeki etkisini kanıtlamayı başardılar. 

Araştımacılar, Mozart Etkisinin klinik tedaviyi nasıl etkilediğini analiz etmek hem daha önce  yayımlanmış 147 araştırma makalesinin verilerini hem de  9 ayrı gruba ayırdıkları 12'şer gönüllünün verilerini kullandılar.

Yapılan değerlendirmelerde, Mozart'ı bilhassa her gün dinlemenin epileptik nöbetlerde önemli bir azalmaya yol açtığı, aynı zamanda epilepsi hastalarında anormal beyin aktivitelerinde azalma (interiktal epileptiform deşarj) sağladığına kanaat getirildi. Tek bir dinleme seansından sonra meydana gelen etkiler ile uzun tedavi süresi boyunca dinlemenin etkileri birbirini tamamladı. 

Epilepsi, tüm dünyada her 100 insandan yaklaşık birinde görülen şaşırtıcı biçimde yaygın bir hastalıktır. Bazı hastalar ilaçlarla tedavi edilse de, hastaların yaklaşık %30'unda ilaçlar işe yaramıyor. Bu nedenle bu hastalığın tedavisinde alternatif TIP yöntemlerinden destek önemseniyor. 

Meta-analiz çalışması, Mozart'ı dinleme süresinin epileptik nöbetlerde %31 ila %66 arasında değişen ortalama bir azalma sağlayabileceğini, ancak bunun kişiden kişiye ve kullanılan müzik uyaranına göre değiştiğini gösteriyor. Mozart Etkisi ile ilgili orijinal çalışmalarda, Mozart'ın "Sonata for two pianos, K. 448"parçası kullanıldı ve bu parça çalışmalarda en çok kullanılan müzik olarak kaldı. Benzer şekilde K545 piyano sonatının da etkisi olduğu gösterilmiştir.

Mozart’ın sonatlarının epilepsi üzerinde çalışmaya özellikle uygun olan ayırt edici ritmik yapıları var. Bu yapısal farklılıktan dolayı Mozart'ın müziği çeşitli beyin sistemlerini uyarıyor olabilir... 

Yine de bilimsel açıdan veriler tartılmaya açık.

Nöropsikiyatrik bozuklukların tedavisinde invaziv olmayan beyin stimülasyon tekniklerine ilgi artmaktadır. Bu inceleme, Mozart müziğinin etkili bir invaziv olmayan nörostimülasyon yöntemi olabileceğini ve tedavisi zor hastalarda bile epileptik nöbetlerin sıklığını azalttığını ortaya koyuyor. Ancak bu yöntemin klinik ortamlarda kullanılabilmesi için Mozart müziğinin beyin bölgeleri üzerindeki etkisinin kesin mekanizması daha iyi anlaşılmalıdır.

Yorumlar