Bilim

Teknoloji

Graham Bell'den bu güne telefonun evrimi

1876'da icat edilen telefon, bugün her türlü görsel, işitsel ve yazılı içeriğin iletilip alındığı bir platforma dönüşerek insan hayatının merkezi unsurlarından biri haline geldi.

bilimsel

Karıncalar kanser teşhisi için eğitilebilir mi?

Karıncalar kanserli hücreleri koklayarak ayırt edebildiği anlaşıldı. Bilimadamları kanser teşhisi için karınca eğitmeninin köpekleri eğitmekten daha ucuz olabileceğini tahmin ediyor.

Biyoloji

Karaciğerin moleküler yapısı 3D olarak görüntülendi

Karaciğerin yüksek çözünürlüklü 3D görüntülemesi ile sağlık ve hastalık durumunda hücre içindeki yapısal farklılıkların metabolik etkileri artık izlenebiliyor.

Uzay

Bebek gezegende makromolekül keşfedildi

Astronomlar henüz oluşum aşamasını tamamlamamış bir gezegende şimdiye kadar bilinen en büyük molekülü keşfetti. 9 ayrı atomun oluşturduğu molekül büyük heyecan doğurdu.

Teknoloji

İnterneti yapıcı ve yaratıcı olmak için kullanamaz mıyız?

İnternetin yerlileri ve göçmenleri

Uzay

En yakın kara delikte, kara delik bulunamadı!

En yakın kara delik sisteminin kara delik içermediği bulundu!

Teknoloji

Bilgisayarlarla canlılar arasında organik bağ kurma deneyleri

Bilgisayarlarla canlılar arasında organik bağ kurma çalışmalarında önemli bir adım atıldı. Venüs Sinekkapanı bitkisine yapay nöron yerleştirildi.

bilimsel

21. Vehbi Koç Ödülü Ordinaryüs Profesör İvet Bahar'a verildi

2022 Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi, öncülük ettiği hesaplamalı moleküler ve sistem biyolojisi çalışmalarıyla, hayat kurtaran farmakolojik ürünlerin geliştirilmesini sağlayan Ordinaryüs Profesör İvet Bahar...

Uzay

SpaceX'in 46 Starlink uydusu daha uzaya çıktı

SpaceX şirketi Starlink internet ağı projesi kapsamında 46 uyduyu daha uzaya yolladı.

bilimsel

Anadolu Balkanlarla bitişikken: Balkan-anadolu

Türk ve Fransız bilim insanlarından oluşan bir grup fosil bilimci; Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasına yer alan Balkanatolia'nın bölgedeki memeliler için kritik önem arz ettiğini tespit ettiler.