Kültür Sanat

Prof. Gül İrepoğlu, Füreya’nın renklerini anlattı

Kale Grubu tarafından hayata geçirilen ve 18 Kasım tarihinde kapılarını açan Füreya Koral’ın en kapsamlı retrospektif sergisi kapsamında düzenlenen ‘Füreya Buluşmaları’nın üçüncüsü 9 Aralık’ta gerçekleşti.

Prof. Gül İrepoğlu, Füreya’nın renklerini anlattı

 ‘Füreya ve Renkler’ etkinliğinin konuğu olan Sanat Tarihçisi ve Yazar Prof. Gül İrepoğlu, Büyükada renklerinin, Füreya’nın sanatındaki izlerini anlattı.

İlk çağdaş seramik sanatçısı Füreya Koral’ın, Kale Grubu tarafından hayata geçirilen en kapsamlı retrospektif sergisi 18 Kasım’da sanatseverlerle buluştu. Sergi kapsamında düzenlenen ‘Füreya Buluşmaları’ özel isimlerin konuşmacı ve davetli olarak katılımıyla devam ediyor.

Sergi boyunca devam edecek olan ve farklı alanlarda uzman konuşmacıların konuk olacağı buluşmaların bu defaki konuğu Prof. Gül İrepoğlu oldu. 9 Aralık Cumartesi günü gerçekleşen ‘Füreya ve Renkler’ etkinliğinin konuğu olan İrepoğlu, sanatseverlere Büyükada renklerinin, Füreya’nın sanatındaki izlerini anlattı.

Füreya Buluşmaları’nın konuk konuşmacısı olan Sanat Tarihçisi ve Yazar Prof. Gül İrepoğlu; Füreya’nın sanatçı kimliği ve vizyonu; iç renkleri ve yapıtlarının renkleri üzerinde durarak, Büyükada renklerinin Füreya’nın sanatındaki izlerine değindi. Yakın çevresindeki sanat insanlarının, örneğin Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Füreya değerlendirmelerinden alıntılar yapan İrepoğlu, Ferit Edgü’nün Füreya’yı betimleyen bir de şiirini okudu.

Konuşmasında Füreya’nın yapıtlarında sıkça kullanmayı tercih ettiği turkuaz renginin ve kavramının bu topraklar için anlamına vurgu yapan Prof. Gül İrepoğlu, açılımları örnekleyerek sanatçının bu renkten nasıl esinlendiğini anlattı.

Füreya’nın renk yaklaşımının özünün yansıtıldığı ve sanatçının kendi görüşlerine yer verilerek Füreya’nın izlerinin yansıdığı etkinlik, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve sanatseverlerin geniş katılımı ile gerçekleşti.

Füreya Buluşmaları ile ilgili olarak Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay; “Sanat ile hayata tutunan Füreya için, ‘sanat hayatın içinde yaşamalı’ diyen Füreya’ya yaraşır bir şekilde, tam da yaşamın merkezinde bir sergi hazırladık. Serginin açık kalacağı iki ay boyunca öğrenci ve okul ziyaretleri, buluşmalar gibi etkinliklerden dolayı, burası yaşayan bir mekan olacak. Sergi boyunca, farklı disiplinlerden kişilerin farklı yönleriyle Füreya’yı anlatacağı Füreya Buluşmaları’nda; ilham verici ve zihin açıcı sohbetler gerçekleşecek,” dedi.

Füreya Buluşmaları; Füreya ve Mimari, Füreya ve Desenler gibi konu başlıkları altında, farklı alanlarda uzman konuşmacılarla devam edecek.

Yorumlar