Marifetname'deki bilgiler ne kadar geçerlidir?

Sufilerin dilinde teşbihin ve mecazın yeri çoktur.
Örneğin kimi Sufîlere göre nefs-i emmâre ateşe, nefs-i levvâme havaya, nefs-i mülhime suya, nefs-i mutmainne toprağa karşılık gelir. (Süleyman Uludağ, Tasavvuf Terimleri Sözlüğü, 1991, Marifet Y., s. 48)
Sufilerin bu tarz söylemlerindeki teşbihi ve mecazı görmez de gerçek anlamda alırsak sufileri yanlış anlamış oluruz.
Bu durum sufilerin astronomiyle ilgili benzetmeleri için de geçerlidir. Bu nedenle Sufilerin (örneğin İbn Arabi'nin, Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın) gökbilimsel göndermelerini bugünkü astronominin alternatifi olarak görmek safdilliktir.
Tradisyonalist ekolün bu konudaki duruşu son derece yanlıştır, geleneğe ait olan her şey doğrudur, moderniteye ait olan her şey yanlıştır düşüncesi gerçeklerle bağdaşmaz.
Hele hele İbrahim Hakkı'nın Marifetname'de yer verdiği astrolojiye, karakteroloji, ilm-i sima'ya dair bilgileri, hakikat ilmi gibi okumak tam bir faciadır.
İbrahim Hakkı bunları ansikopedik bir kitap olarak düşündüğü Marifetname'de zamanında az çok geçerli sayılan bilgiler olarak yer vermiştir, Tasavvufî hakikatler olarak değil. Bu bilgilerin çoğu bugün geçerli değildir.
Ali Rıza Bayzan - Mistikalem.com
- 01 Haziran 2025
- 01 Mayıs 2025
- 24 Nisan 2025
- 13 Nisan 2025
- 01 Aralık 2024
- 28 Ekim 2024
- 14 Ekim 2024
- 26 Eylül 2024
- 12 Ağustos 2024
- 12 Temmuz 2024
- 28 Mayıs 2024
- 28 Nisan 2024