24-25 Mart Penumbral - Yarı Gölgeli Ay Tutulması ve 8 Nisan Tam Güneş Tutulması - Saros 139
24-25 MART, PENUMBRAL- YARI GÖLGELİ- AY TUTULMASI
8 NİSAN 2024 TAM GÜNEŞ TUTULMASI -SAROS 139-
2024 yılının ilk tutulması, 24-25 Mart'taki Ay tutulması olacak. İki hafta sonra ise, 8 Nisan 2024 Tam Güneş tutulması beklenecek. Her iki tutulma da, Amerika Kıtasından izlenebilecektir. Ardıl tutulmalar, etkileri ile, kaçınılmaz bitiş ve başlangıçları getirebilir. Elbette her şey döngüsel ve bir son; her zaman bir başlangıcın yanı başında gerçekleşmekte.
Yılın diğer tutulmalarına bakarsak; 17-18 Eylül 2024'de Kısmi Ay Tutulması ve 2 Ekim 2024'te Halkalı Güneş Tutulması yaşanacak. 2 Ekim'deki Yeni Ay, Paskalya Adası ile Şili ve Arjantin'in Güney ucunda halkalı bir tutulmaya neden olacaktır.
Yarı Gölgeli Ay Tutulması nedir?
Yarı Gölgeli bir Ay tutulmasında, Dünya, Güneş ışınlarını tam olarak kesmez, böylece Ay'ın üzerinde karanlık bir bölge oluşamaz. Sadece Ay parlaklığında gözle görülür bir azalma vardır. Böylece, Ay'ın Penumbral Tutulması oluşurken. Ay'ın, Dünya’nın yarı gölgesine girmesi sonucunda; gölge, Ay’ın yüzeyinde belirsiz kalacağı için, bu tarz tutulmaların gözlemlenmesi oldukça zordur.
2024 yılında 13 Hilal ve 12 Dolunay göreceğiz, ancak sadece iki Güneş ve iki Ay tutulması beklenecektir.
Ay tutulmasının astrolojik etkileri nelerdir?
Herkes tutulmalardan etkilenebilir. Ay düğümlerimiz hangi burçlarda ise; durum değişmez, uzun süre içe dönük olunabilir. Bir tutulma gününün ardındaki birkaç gün, yeni işleri başlatmak, sözleşmeler, veya mali etkinliklerde bulunmak olumlu karşılanmamaktadır.
Ay tutulmaları, daima sezgiselliği etkilemekte ve yoğunlaştırmaktadır. Ezoterik astrolojide, bir tutulmanın akabinde gelen 2. haftadan itibaren tesirler, karmik yolumuzu dışa dönük biçimde hızlandıracaktır. Ani ve umulmadık haberlerin gelmesi muhtemel zamanlarda, yeni bakış açısı ile, yeni çözümler beklenebilir. İç dünyamızı parlatan tutulmalar, fiziki dünyada elektromanyetik frekansları değiştirerek, Dünya'nın da, belirli uyarıları kendi içinde ve belli göksel olaylar sonucunda harekete geçirdiğini gösterir. Depremsellik hassasiyeti önerilmesi bunlardan biridir.
Tutulmalar tamamen hizalanmalarla ilgilidir. Bildiğimiz gibi, Güneş tutulmasında Güneş, Ay ve Dünya aynı hizada olup, Ay ortadadır. Ay tutulmasında ise, Güneş, Dünya ve Ay aynı hizada ve Dünya ortada bulunur.
Dünya, Güneş'in etrafında dönerken, Ay düğümlerinin düğüm devinimi, yaklaşık her altı ayda bir, tutulma mevsimine neden olur. Ekliptik, Dünya'nın güneş etrafındaki yörüngesinin düzlemine verilen isim. Ay düğümü, Dünya'nın aylık yörüngesinde; Ay'ın yörüngesinin, ekliptik ile kesiştiği noktadır.
Tutulma mevsimi, Güneşin bir Ay düğümüne çok yakın olduğu zamandır. Dolunay esnasında, eğer Güneş bir Ay düğümüne yakınsa, Ay Tutulması, Yeni Ay varken de, eğer Güneş bir ay düğümüne yakınsa, Güneş Tutulması oluşur.
Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesi, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesine 5 derece eğimlidir, bu nedenle Ay, Dünya'nın yörünge düzlemini, ayda iki kez düğüm adı verilen noktalardan geçerek kat eder.
Bazen 30 günde; azami 3 tutulma, hatta bir yılda en çok 7 ayrı tutulma meydana gelebilir. Bu durum, tutulma mevsimlerinin ve Ay'ın evrelerinin nasıl sıralandığına bağlıdır.
Yılda yedi tutulmanın olabilmesi; ilk tutulmanın Ocak başında gerçekleşmesini gerektirmektedir. Böylece Aralık sonunda yedinci tutulma yaşanması için, boş zaman bulunmuş olur. Ancak nadirdir. Yedili tutulmalar en son 1982 yılında yaşanmıştı, bir sonraki 7'li tutulma olgusu, 2038 yılını bekleyecektir.
Bir ayda, iki kez Dolunay olursa, ikincisinin ''Mavi Ay'' olduğunu anımsayabiliriz. Yılda 12 dolunay ve artan da 11 gün bulunur, geri kalan bu günler birikerek, 13. dolunayı görmemizi sağlar. Tabi bunun süresi, 32 ay kadar beklemeyi gerektirir. Şubat aylarında Mavi Ay oluşmaz. Bir sonraki Mavi Aylı, Ay tutulması ise, 31 Aralık 2028'de gerçekleşecek.
8 NİSAN 2024 TAM GÜNEŞ TUTULMASI - SAROS 139 -
8 Nisan günü büyük heyecanla beklenen bu Tam Güneş tutulması, izlendiği alanlarda gökyüzünü karanlığa bürüyecek. Yalnızca Kuzey Amerika, Meksika ve Doğu Kanada'daki bazı bölgelerden gözlemlenecek olan tutulma sırasında, Güneş, Koç takımyıldızı yönünde yer alıyor.
Saros kataloğu tutulmaların periyodiğini açıklar. 8 Nisan Güneş Tutulması, Saros 139'a ait olarak, serideki tam 71 tutulmanın 30. olanı. Bu seride yer alan bütün tutulmalar, ayın yükselen düğümünde oluşmaktadır. Bir Saros döngüsü, yaklaşık 6.585.321 gündür ve gökbilimciler bunu, tutulmaları tahmin etmek için kullanırlar.
Tutulmaların, felaketlere ve kötücül olaylara dair birer işaret halinde görüldüğü zamanlardan itibaren, En eski Babil kayıtlarını incelemiş olan Antik Yunanlılar, ayın yükselen düğümündeki benzer tutulmaların, her 18 yıl, 11 gün ve 8 saatte bir ortaya çıktığını bulmuştu.
Saros 139 serisinin toplam süresi 1262,11 yıldır. 71 adet Güneş tutulmasından oluşur. Saros 139
Güneş Tutulması Kataloğu için Nasa sitesi:
https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEsaros/SEsaros139.html
Ferda Ercan Uyulan - Mistikalem.com
www.facebook.com/okultizmveenerji
www.facebook.com/karanliginmesaji
- 17 Eylül 2024
-
19 Ağustos 2024
19-20 Ağustos 2024 Blue Moon Kova Burcunda: Mavi Ay Enerjileri
- 11 Mart 2024
- 07 Mart 2024
- 30 Aralık 2023
- 08 Kasım 2023
- 14 Temmuz 2023
- 07 Temmuz 2023
- 23 Mart 2023
- 17 Mart 2023
- 04 Ocak 2023
-
07 Kasım 2022
Yedi Gök Cisminin Hakimiyet Alanları ve Gezegensel Ritüel Kıyafetleri