Sağlık

Çocukların gelişme çağında yaş gruplarına uygun aktiviteler yapmaları sağlanmalı

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre Türkiye'deki 6-11 yaş grubu çocukların % 58.4’ü düzenli egzersiz yapmıyor.

Çocukların gelişme çağında  yaş gruplarına uygun aktiviteler yapmaları sağlanmalı

Günümüzde büyüyen çocukların hareketsiz kalmasına yol açan pek çok neden var. Hareketsiz büyümenin çocuklar için endişe verici boyuta ulaştığını belirten Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Büşra Alkan, çocuklarda fiziksel aktivitenin önemine dair altın değerinde bilgiler paylaştİ:

Çocuklarda Hareketsizliğin En Yaygın Nedenleri Televizyon ve Bilgisayar Kullanımı

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına dikkat çekici. Günümüzde hareketsizliğin en yaygın nedeni televizyon ve bilgisayar kullanımıdır. Bu nedenle iki yaşın altındaki bebeklerin hiçbir şekilde televizyon seyretmesini önermiyoruz. Daha büyük çocuklar ise günde bir saat televizyon izleyebilir fakat bu süre günde iki saati kesinlikle geçmemelidir.

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçları gösteriyor ki 6-11 yaş grubu çocukların %58.4’ü düzenli (günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) olarak egzersiz yapmıyor. Bu yaş grubunda televizyon, bilgisayar, internet, ev ödevi ve ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saat; 12-14 ve 15-18 yaş grubunda yer alan erkek çocuklarının hiç egzersiz yapmama oranları % 41.4 ve % 44.6 olarak gözlemleniyor”

Fiziksel Aktiviteler, Çocukların Yaş Gruplarına Göre Belirlenmeli

Çocukların yaş gruplarına göre aktiviteler yapılması gerekir. 12-18 yaş arasındaki ergenler için hedef günde en az 60 dakika, orta şiddetliden daha yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler olmalıdır. Aktivite tercihlerinin içerisinde haftada en az 3 defa yüksek şiddette aktiviteler ile en az 3 defa kas ve kemikleri güçlendiren kuvvet aktiviteleri yer almalıdır. Aerobik aktiviteler, bu programın merkezindeb ulunmalıdır. Özellikle daha önce hareketsiz olanlar egzersize yavaş başlamalı ve haftada 1-2 defa 15-30 dakikalık orta şiddetli aktiviteler yapmalıdır. 

Ağır Egzersizler Çocukların Sağlıklı Büyümesini Olumsuz Şekilde Etkiliyor

Fiziksel aktivitenin çocukların bedensel gelişimi, ruhsal saülığı ve sosyal dengesi ile gelecekteki yaşantıları üzerindeki etkileri dikkate alınmalı. Fiziksel aktiviteler; çocukların kas kuvveti, refleks ve denge gelişimi, yorgunluğunun azaltılması, kalp dolaşım sisteminin gelişmesi gibi birçok noktada önemli rol oynuyor. Çocukların fiziksel aktiviteye katılımı ile kuvvet, çeviklik, denge ve koordinasyon gerektiren becerilerde artış gözlemleniyor. Kalp, damar ve solunum sistemi, dayanıklılık sporları için elverişli hale geliyor. Çocukların, kemik sağlığının ileri yaşlarda korunması için sıçrama aktivitelerinin yer aldığı ip atlama, voleybol, basketbol gibi sporlara özellikle teşvik edilmesi gerekiyor. Aşırı yüklenmenin, belirli dönemlerde büyümeyi olumsuz etkilediği görüşü kabul ediliyor. Bu nedenle, çocuğun fiziksel kapasitesinin bilinmesi ve gereksiz zorlamalardan kaçınılması çok önemli..

Yorumlar